Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли
Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли
42198
Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли
  • Найденов: И България търпи загуби заради заразата с Ешерихия коли

Заразата, причинена от бактерията Ешерихия коли, нанесе много голям удар на зеленчукопроизводителите не само в Испания, но и в целия Европейски съюз, включително и в България. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Седмицата” на Дарик.

Това кой трябва да плати, ще се решава в рамките на институциите на ЕС. До дни ще има и извънреден съвет на земеделските министри, на който въпросът ще бъде обсъден, съобщи Найденов. „Ние получихме известие, че по всяка вероятност в рамките на дни ще има извънредно заседание в този формат, за да може да бъде обсъдена ситуацията и да бъдат намерени механизми за компенсация на зеленчукопроизводителите”, съобщи още Найденов.

„Тази криза показва, че системата на ЕС не работи добре, повече от 10 дни не може да се открие източникът на инфекцията. Нещо трябва да се прецизира в системата и това трябва да е урок”, коментира още министър Найденов.

Той заяви още, че заради създадената психоза потреблението е паднало рязко, включително в България. „Това се вижда и по цената на краставиците и на борсите, и на пазарите на дребно. Някои трети страни затвориха пазара за ЕС като цяло - Русия, Ливан. Това е много голям удар върху зеленчукопроизводителите в целия ЕС, но най-вече за тези в Испания”, отбеляза още министърът. „Това е много тежък удар и то в точно този сезон, в който традиционно се консумират все повече зеленчуци”, каза той.

Не краставиците са носители на заразата с Ешерихия коли, потвърди министърът и уточни, че това е официалното заключение и на Европейската комисия, и на немските власти. „Остава по-големия проблем да се намери източника на инфекцията”, изтъкна той. „Докато има неяснота и немските здравни власти не открият източника, в населението в целия Европейския съюз ще останат съмненията, че може и да е от краставиците. Така че казването „не е от краставиците, но не знаем от какво е” не е позиция и докато това не се реши потреблението ще бъде драстично свито”, отбеляза още земеделският министър.

Министърът съобщи още, че у нас последният внос от Испания е бил през март. „Това е проверено и не подлежи на коментар”, заяви той и уточни, че сега европейският пазар като цяло се отказва въобще от зеленчуците.

Найденов коментира още, че хипотезите за удар върху биопроизводството в случая с испанските краставици едва ли ще бъдат потвърдени, както и твърденията за умишлени действия от страна на Германия да измести Испания на пазара.

Цялото интервю с министър Найденов четете тук