Плевенчанка спечели национален конкурс
Плевенчанка спечели национален конкурс / sxc.hu

Михаела Тодорова от НУИ «Панайот Пипков» е удостоена с първа награда от Шестия Национален конкурс за ученици и студенти «София - Москва; България - Русия - вчера, днес, утре». Конкурсът е за есета, реферати, рисунки, медийни презентации, стихотворения и песни - на български и руски език, в четири възрастови групи.

Плевенчанката е завоювала отличието си в раздел «Проза» с есе на тема: «Най-скъпият дар- свободата". В творбата си шестокласничката изразява уважението си към руските държавници, които помагат след Освобождението да бъде изградена държавната администрация в България и приета Конституцията. Това е първото участие на Михаела в литературен конкурс, уточняват от училището.

Във втора възрастова група на конкурса се е изявил и петокласникът Калин Иванов с мултимедийна презентация на тема: «България и Русия- приятелство до днес». В нея той проследява развитието на силната връзка, създала се между двете страни, от времето на Руско-турската освободителна война до днес, в няколко аспекта.

Организаторите на конкурса са Фондация «Устойчиво развитие за България», Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Руският културно-информационен център с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката, Посолството на Руската Федерация в Република България и др. Наградите на победителите ще бъдат връчени на 14 юни в Руския културно-информационен център в София.