Плевенска художничка с първа награда от Нюрнберг и Дюрер
Плевенска художничка с първа награда от Нюрнберг и Дюрер / Колорит

16-годишната Нона Спасова от арт школа „Колорит" спечели Първа награда в надпреварата на международния конкурс за рисунка "Нюрнберг и Дюрер", провел се в Украйна. Градът Нюрнберг е на около хиляда години, красив и неповторим със средновековната си архитектура и атмосфера.

В него е живял и творил преди повече от 500 години назад гения на епохата на  немското Възраждане Албрехт Дюрер. Неговото творчество и научни трудове са повлияли на хода на историята не само на немското, но и на световното изкуство. Висок професионализъм, дълбоко философско съдържание, хуманистично отношение към действителността пронизват неговите творби.

Всичко това е актуално и днес, затова организаторите на конкурса предложиха на младите автори да се върнат към творческото наследство на великия майстор, откъдето са черпили вдъхновение много художници. Идеята бе не да се копира сляпо гения, а да се поразмисли над неговото творчество, създавайки своя интерпретация, или препрочитане, разказва ръководителят на "Колорит" Майя Ананиева.

Темата на проекта-конкурс стана градът Нюрнберг, неговото минало и настояще и художника Албрехт Дюрер и ХХІ век. Инициатор на проекта - конкурс е Харковският лицей за изкуства, с подкрепата на Управлението за култура  и Департамента за международни връзки на Харков. Изложбата от най-добрите творби е експонирана  в културния център „Нюрнберг" в Харков, а на 15 юли ще бъде открита в градската художествена галерия на град Нюрнберг в Германия.

Нона Спасова получава като награда и комплект художествени материали. С лауреатски сертификати са удостоени Eлеонора Цветанова -12г. и Александър Великов -11г., допълни още Майя Ананиева.Творбите на победителите са включени в каталога на конкурса.