Ансамбъл Добруджа представи българския фолклор в Белгия
Ансамбъл Добруджа представи българския фолклор в Белгия / Дарик Добрич

Ансамбъл "Добруджа" се завърна от успешно участие в Световната фолклориада, организирана в белгийския град Оострозебеке. Изпълнителите се включиха в 23-то издание на фолклорния форум, който се провежда на всеки две години.

Идеята на фестивала е да показва различни фолклорни традиции и досега нито един състав не е повтарял своето участие в него, разказа главният художествен ръководител на добричкия ансамбъл Стоян Господинов. Изключение е направено тази година специално за ПФА "Добруджа", който вече е участвал в 21-то издание преди 4 години. Изпълненията му тогава са харесани много и домакините са отправили повторна покана за участие.

Представихме се с изцяло нова програма, в която са включени танци от Добруджа, Северна България, Шоплука и Пиринско, спазихме точно и изискването танците да бъдат с продължителност от 27, 33 или 40 минути, отбеляза Господинов.

Във форума са участвали състави от общо 12 държави, между които Франция, Холандия, Малайзия, Венецуела, Сенегал, Русия, Сърбия и Перу.

Сред публиката е имало любители на фолклора от самодейни клубове във Франция, Италия и Холандия. Оказало се, че някои от тях изучават български хора, разказа още Госдподинов. Чужденците показали уменията си по време на уъркшопове, организирани след фестивалните концерти.