Театърът в Кърджали с високо отличие на международен фестивал в Украйна
Театърът в Кърджали с високо отличие на международен фестивал в Украйна / netinfo

ДКТ „Димитър Димов" получи престижна награда на 13-то издание на театралния фестивал „Боспорские агоны" в украинския град Симфаропол. Постановката на режисьора Гълъб Бочуков „Последната нощ на Сократ" по Стефан Цанев получи голямата награда за най-оригинална интерпретация на античен текст. Наградата - диплом и статуетка, бе връчена лично от народната актриса на Русия Ирина Елферова. В постановката участват актьорите Петър Мастагарков, Петър Атанасов и Русалина Майноловска, а сценографията е на Надежда Митева.

„Възнаградени бяхме с толкова много аплодисменти и цветя, щастливи сме, че трудът ни бе оценен толкова високо на такъв престижен международен форум", каза за Дарик радио режисьорът Гълъб Бочуков. Според него освен високата награда, много важен бил и факта, че в Украйна се заговорило за България, за българския Сократ, за Кърджали и кърджалийския театър, който се оказал конкурентен на театри като Московския на Малая Бромнная, Националния Кримско-Татарски театър, на състави от Полша.

Българската постановка получила и горещи аплодисменти от българите в Украйна. „Около 2000 души от целия Кримски полуостров се бяха събрали да ни гледат с български трикольори, с български песни. В края на представлението фоайето беше подредено с баници, ракии, вина, българска, кримска сланина. Невероятно посрещане! Комисията просто онемя от това какво посрещане ни бяха направили нашите българи", разказа Гълъб Бочуков. По думите му фестивала „Боспорские агоны" отключил вратите на кърджалийския театър за други международни участия. Получили покана от директора на театъра в Херсон за участие в театрален фестивал през май 2012 година, установени били и добри контакти със театрали от Запорожието.

„Убедени сме, че сме конкуретно-способни. Не винаги може да играем за награда, но самото присъствие на такива форуми, самият факт, че ние сме там и говорят за нас, това вече е много, много ценно", каза още Гълъб Бочуков.