Откриват Празника на черешата в Кюстендил
Откриват Празника на черешата в Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив

Празникът на черешата се открива в Кюстендил. Той ще започне от 16 часа с фолклорната програма "Черешчица, род родила ", изложба -базар на череши, както и с изложение на занаятчии-производители. В 17.30 часа е официалното откриване в градинката пред община Кюстендил, където ще бъде и сцената за изпълнителите.

Утре от 11, 30 часа на същото място ще бъдат представени перспективните сортовете череши за страната и района. Това ще направят специалистите от Института по земеделие, които са партньори на община Кюстендил по организацията на Празника на черешата. В 12 часа ще започне конкурса за най-атрактивно вешело, най-красив черешов щанд и най- едра череша. Един час по-късно е и кулинарният фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град". По-късно от 20 часа на площад "Велбъжд" отново ще има фолклорен празник "Черешчица, род родила". 20.30 часа ще бъдат обявени победителите в конкурса. В 21 часа гражданите и гостите на Кюстендил ще видят премиерния филм за областния център и концерт на Победителката от Евровизия през 2004 година Руслана/Украйна/,която ще закрие двудневния Празник на черешата в Кюстендил.

С информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще се представи Министерство на земеделието и храните по време на Празника на черешата. Той ще бъде разположен на Централния градски площад. Официален гост на Празника на черешата ще бъде министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Празникът се провежда за трета поредна година, но води началото си от далечната 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба, на която Кюстендил получава званието „Майка на българското овощарство". Днес това изложение на плодовете на овощния труд намира израз в двата празника на града - Празник на черешата през юни и Празник на плодородието през октомври.