Рашидов за новия музей: Вълнувам се, все едно за мен си го направих
Рашидов за новия музей: Вълнувам се, все едно за мен си го направих / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Рашидов за новия музей: Вълнувам се, все едно за мен си го направих
42712
Рашидов за новия музей: Вълнувам се, все едно за мен си го направих
  • Рашидов за новия музей: Вълнувам се, все едно за мен си го направих

София вече има музей на съвременното изкуство. Той се намира на бул. Черни връх № 2 в реконструираната сграда на бившия Софийски арсенал, а на откриването му се събра голяма част от кабинета, начело с премиера Бойко Борисов. Това е първият нов музей у нас за последните 30 години. Направен е основно с европейски пари.

Да имаме музей на съвременното изкуство е дългогодишна мечта на българските творци. Сред тях е и скулпторът Вежди Рашидов. През последните няколко месеца, в качеството си и на министър на културата, той е прекарал часове наред в сградата на бившия Софийски арсенал. Рашидов лично е наблюдавал процеса по преустройство на помещенията, за да бъде сигурен, че работата ще се свърши както трябва.

Вежди Рашидов
: Минах през безсънни нощи, нерви, силна амбиция да направя нещо. Предстои ни сега да изградим хранилище под земята, 400-500 квадрата, ще има артмагазин, арткафе. Има галерия за оперативни изложби, защото един музей е с постоянна експозиция, но трябва да има и галерия. Народ, който няма музей той няма памет, няма къде да съхрани паметта си. Ние малко значение отдаваме на това, защото не го разбираме. Малко емоционално говоря, моля да ми простите, но страхотно се вълнувам, защото все едно, че за мен си го направих.

Макар музеят да не е напълно готов в него вече е подредена изложба на съвременното норвежко изкуство. Има и работи на Христо Явашев, Жорж Папазов, Пикасо, Дали, Шагал.

Вежди Рашидов: Проявихме дълбоко уважение към Норвегия по една проста причина - много ни помогнаха, и с норвежки пари направихме този музей. И беше честно първата изложба да е съвременно норвежко изкуство. Ще се радвам най-добрите да останат във фонда, да купим няколко неща. Има още на Жорж Папазов много хубави работи, две на Явашев - едната министерството я подарихме, а другата Симеон Дянков я подари.

Как ще се решава кои български съвременни автори да бъдат излагани в музея на съвременното изкуство?

Вежди Рашидов: Аз съм дотук! Аз съм по строителната част. Оттук нататък има директори на музеите, работници, експертна комисия...Така както става и в Лувъра, и в Прадо, няма да правим изключение в схемата. Тези експертни съвети ще се събират, ще определят и така ще стане. Аз съм с този музей дотук и от утре отивам на следващия музей, който трябва отново да го открия.

Освен със самия музей Вежди Рашидов особено се гордее и с оформения около него скулптурен парк на площ от около 5 декара. На открито вече са изложени работи на Павел Койчев, Крум Дамянов, Галин Малакчиев, Валентин Старчев.

Вежди Рашидов: Това е четвъртият музей в Европа, който ще бъде музей на скулптурата на открито. Уникално е само по себе си. Има неща на хора, които формираха съвременното мислене в българската скулптура. Има и една моя работа от Националната галерия, малка, скромна. Така че това пространство тепърва ще се пълни.

Какво е чисто човешкото чувство да видиш реализирана една от мечтите си?

Вежди Рашидов
: Години наред, поради лошата ми уста, която сега я задържам малко, иначе ако съм свободен ще ви говоря много хубаво, така се случи, че бях наказван да не бъда купувам например. Но за сметка на това животът ми отреди да съм във всички най-големи музеи в света. Шанс, късмет. Това е истината за мен. Но - голям инат съм и съм много щастлив, че този музей остава на България. Наистина от един век не е правен в България музей.