Започва Фолклор без граници 2011
Започва Фолклор без граници 2011 / Дарик Добрич

Започва Международният младежки фестивал-конкурс "Фолклор без граници" под патронажа на кмета Детелина Николова. За 11-а поредна година той ще събере на сцените в Добрич и Албена певци, инструменталисти и танцови състави от различни държави. Ще се включат над 600 изпълнители от България, Украйна, Гърция, Македония, Румъния, Руска Федерация и Турция. В конкурса участниците ще се надпреварват в категориите "солово народно пеене", "камерни вокални ансамбли, "солисти инструменталисти", "камерни инструментални ансамбли, "оркестри" и в категорията "учители и ученик".

Официалното откриване на форума е от 18.00 ч. в ДТ "Йордан Йовков" с концерт на Академичен фолклорен танцов театър при Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". На следващия ден от 16.30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова" започва фестивална и конкурсна програма с автентичен фолклор.

В 17.30 ч. на 22 юни по пешеходната зона на Добрич участниците във фестивала ще дефилират със своите национални фолклорни костюми. На 23 юни от 17.00 ч. в зала „Нели Божкова" ще се видят изпълнения на детска фолклорна група, солисти-певци и инструменталисти, камерни инструментални ансамбли „учител и ученици" и оркестри. Програмата през следващите дни ще продължи в курортния комплекс Албена. Кулминацията в програмата е концертът на международното жури и гости от България, Гърция, Македония, Румъния, Русия и Турция. Концертът ще бъде изнесен на 26 юни от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова" с участието на ПФА"Добруджа", Български камерен оркестър и Духов оркестър град Добрич.

Награждаването и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 27 юни от 17.00 ч. в концертна зала "Добрич". Победителите в конкурсната част ще получат звание "Лауреат", най-добрите във фестивалната програма - дипломи и поощрителни премии. Най-високата награда на "Фолклор без граници" е Гран при - за цялостно постижение във фолклорното изкуство.