Над 500 деца част от  Забавно лятно четене 2011
Над 500 деца част от Забавно лятно четене 2011 / DarikNews

Актьорът и режисьор Стоян Радев получи грамота за принос към щастливо детство на българските деца на мюзикъла “Бремен”- Драматичен театър “Стоян Бъчваров” по време на старта на "Забавно лятно четене" в морската столица. На събитието бяха обявени и няколко посланици, които ще подпомагат инициативата за стимулиране на четенето през летните дни.

Над 500 деца от цялата страна са се включили в “Забавно лятно четене" 2011 само седмица след старта в столицата. Това каза Жюстин Томс, която е организатор на националаната кампания. Тя добави, че междинни резултати за това кой е най-четящият град няма да бъдат изнасяни, а цялата обобщена информация ще бъде представена на 15 септември, когато е краят на инициативата.

Освен морската столица в стимулирането на четенето сред подрастващите ще бъдат приобщени и другите големи регионални градове, посочи Томс. Основната идея е малчуганите да се регистрират в детския портал Az-deteto.bg, където да се присъединят към читателски дневник, който предлага над 200 заглавия. Сред тях са задължителните, които изисква министерството на образованието за учениците до 8-ми клас. Приложени са и много актуални заглавия, които са свободноизбираеми.

При записването децата посочват имената си, училището, в което учат и града, в който живеят. Това ще помогне да се определи най-четящият град, на-четящото училище и най-четената книга за това лято, разясни Томс. След отмятането на всяко заглавие от списъка, с което ученикът вече е приключил, към него ще бъдат задавани въпроси. Целта е да стане ясно дали наистина книгата е позната. Запитванията са подготвени от детския отдел на Столична библиотека и са наистина сериозни, уточни Томс. Тя допълни, че въпросите за незадължителните книги са по-леки.    

Част от иницативата “Забавно лятно четене” ще бъдат интервюта с български съвременни автори, които ще разказват за това как те самите са чели, каза още Томс. В библиотеките в съботните дни ще има занимания с български автори, които ще говорят с децата и ще четат заедно с тях.

Освен да стимулират четенето сред подрстващите организаторите се надяват да успеят да съберат и книги като дарения за нуждаещите се библиотеки в страната.

"Забавно лятно четене" се организра за първа година и е като продължение на "Голямото малко четене", което се реализираше основно в телевизионния ефир, обясни Жюстин Томс.