Над 2000 фолклорни изпълнители идват за събора в Дебрене
Над 2000 фолклорни изпълнители идват за събора в Дебрене / община Добричка, архив

Над 2000 фолклорни изпълнители от цялата страна ще вземат участие в 43-тото издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа", който ще се състои в с.Дебрене на 25 юни. По традиция по време на фестивала, който се провежда всяка последна събота на месец юни, ще се отбележи и празникът на община Добричка. За шеста година съборът е включен в националния културен календар.

Естествен декор за певците и танцьорите и тази година ще бъде историческата местност „Славната канара" край село Дебрене, известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

На пет естради в местността ще се представят 56 певчески групи, 25 танцови, 20 инструментални и над 200 индивидуални изпълнители, съобщи за Дарик Наташа Захариева - директор на дирекция „Образование и култура" в община Добричка.

Най-малкият участник в събора ще бъде 3-годишната Полина Панчева от ЦДГ "Слънчице" в Добрич, която ще изпълни две песни. Най-възрастният участник е 84-годишната баба Желязка от певческата група към читалището в село Белгун. За фестивала ще пристигнат фолклористи от Пазарджик, Русе, Шумен, Силистра, Варна, Провадия, Нови пазар, Етрополе и от всички добруджански общини.

Съборът има конкурсен характер и изпълненията ще бъдат оценявани от професионалисти от ансамбъл „Добруджа" и СОУ"Климент Охридски". Общината е осигурила награден фонд от 5000 лева. Всички участници ще получат грамоти, а най-добрите в отделните категории - медали и парични премии.

Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа", който обикновено привлича по 7-8 хиляди зрители, ще бъде открит в 9.30 часа в събота.