Над 90 участници се включват във факелно бягане в парк Бачиново
Над 90 участници се включват във факелно бягане в парк Бачиново / снимка: Дарик - Благоевград

По повод  традиционното отбелязване на Международния олимпийски ден – 23 юни, Обединен детски комплекс - Благоевград и Университетски спортен клуб „Академик” организират днес  от 10.00 ч.  факелно бягане около езерото в парк „Бачиново” . В проявата ще се включат над 90 участници  от школите на Обединен детски комплекс и състезатели и студенти от Университетски спортен клуб „Академик”.

В кроса ще се вземат участие  и учители от Обединен детски комплекс и преподаватели от  катедра „Теория и методика на физическото възпитание” и катедра „Спорт и кинезитерапия” в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Преди старта на факелното бягане Мария Христова, студентка и национална състезателка по хокей на трева, ще запали символично олимпийския огън, съобщиха от ОДК.

Всички участници в кроса  ще получат тениски с олимпийския символ, осигурени от БОК и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет  Жак Рок и Стефка Костадинова – председател на Българския олимпийски комитет.

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет. От 1989 г. за популяризиране на масовия спорт на този ден се организират състезания по бягане.