Около 700 кучета в Европейската седмица на кинологията в Бургас
Около 700 кучета в Европейската седмица на кинологията в Бургас / Дарикнюз, архив

Породата "Български барак" ще получи сертификат от Световния киноложки алианс по време на Европейска седмица на кинологията, която се провежда в Бургас и ще продължи до 26 юни.

Това ще бъде третата българска порода куче, която ще получи световно признание, след "Българското овчарско куче" и "Българското лудогорско гонче", съобщи на пресконференция днес Аврам Петков - председател на Българския републикански киноложки съюз.

Европейска седмица на кинологията се организира за четвърта поредна година от Община Бургас със съдействието на Световен киноложки алианс, Международен киноложки съюз и Български републикански киноложки съюз, всички прояви се провеждат в Морската градина, близо до хотел "Парк". Тази година в нея участват осем държави, като за първи път се представят Германия, Андора и Испания.

В събота, 25 юни, от 20 ч. за първи път ще бъде представена международна изложба под егидата на Испанската киноложка федерация.

За последния ден на Европейската седмица-26 юни, неделя, отново от 20 ч. е предвиден шампионатът с участието на всички породи. Очаква се в тези два дни да се представят 600-700 кучета. Зрителите ще могат да видят близо 180 български овчарски кучета, 30-40 екземпляра от породата "Българско лудогорско гонче" и 10-15 кучета от породата "Български барак".