Възстановиха класна стая на първото светско девическо училище
Възстановиха класна стая на първото светско девическо училище / снимки: Снежи Вънова

Първата класна стая, където български момичета са получавали светско образование, е възстановена в плевенското училище "Анастасия Димитрова". Гимназията е наследник на първото светско девическо школо в България, създадено през 1841 г. от родолюбивата българка Анастасия Димитрова.

"Направихме преустройство на помещението, в което ще може да се види как е изглеждала килията към църквата "Свети Николай". Там Анастасия Димитрова събира първите си ученички преди 170 години", разказа директорът на гимназията Тончо Върбанов. Делото на Анастасия тогава било подкрепено от нейния благодетел - врачанския епископ Агапий. Експозицията показва първите чинове с пясъчници и дървени дъски за писане от преди близо два века. Тогава се е преподавало по взаимоучителната метода, при която по-напреднали ученички са предавали знанията си на начинаещите.

Проектът за възстановяването на първата класна стая, наречен "Пътят на образованието", е дело на известния архитект Иво Петров. За това как е изглеждала първата класна стая разказа вчера Мариана Тинчева - Еклесия. Тя е автор на единствената книга за Анастасия Димитрова - "Сън срещу събота". Първото й издание е от 1990 г. Томчето сега бе преиздадено, има и свой електронен вариант.

В днешни времена в СОУ "Анастасия Димитрова" Плевен се обучават над 400 ученици в дневна, вечерна и задочна форма. 2/3 от обучаваните във вечерна и задочна форма са вече дипломирани.