Душана Здравкова: Не съм кандидат за вицепрезидент
Душана Здравкова: Не съм кандидат за вицепрезидент / снимка: Impact Press Group, архив
Душана Здравкова: Не съм кандидат за вицепрезидент
43378
Душана Здравкова: Не съм кандидат за вицепрезидент
  • Душана Здравкова: Не съм кандидат за вицепрезидент

Душана Здравкова не е кандидат за вицепрезидент на Алексей Петров. Това заяви тя пред Дарик и беше категорична, че номинации не са обсъждани. Според нея появилите се информации са „медийни интерпретации”. Номинациите на двамата бяха обявени чрез съобщение до медиите от група граждански сдружения и на инициативен комитет „Единение и екипност”, който ги издига.

Как взехте решение да се кандидатирате за вицепрезидент?

Някъде в нашето съобщение да сте прочели, че се кандидатирам за вицепрезидент?

Да Ви номинират.

Прочетете внимателно. Значи, ние работихме снощи до късно, всъщност до ранните часове на този ден, върху харта за гражданско управление. Моята идея, знаете я от много години, е участие на гражданите по-активно в процеса на управление. Пък сега - защо не и пълно участие на гражданите. Нещата през този месец, откакто съм освободена и си подадох оставката (б.р. като съдия от Варненския окръжен съд) - обявих го и тогава, срещам подкрепа от толкова много организации, хора ми се обаждат, проблеми са натрупани. И всъщност от смяна на модела в съдебната система тръгнахме към едни по-широки рамки, каквито имаха за цел Съюзът за стопанска инициатива и други неправителствени организации. Всъщност ние това направихме - ние обявихме днес тази харта. И понеже тази харта съвпада по време с предстоящи избори - аз наистина смятам, това е мое лично мнение, че точно президентските избори са много подходяща форма гражданите наистина да изберат свой представител. Но не гражданите като неидентифициран обект, като НЛО, а гражданите, изразяващи своята воля, или като защитници на определени граждански проекти, граждански каузи. Това ме мотивира да участвам в президентска кампания, но никога не сме говорили – кой президент, кой вицепрезидент. В крайна сметка има изпълнение на формални процедури и тогава ще се вземе решение. Но никъде в нашето съобщение не е писано, че някой ще бъде президент, а друг - вицепрезидент, за Бога.

А кога ще се вземе окончателно това решение?

Не става въпрос за окончателно или неокончателно решение. Става дума, че днес в нашето съобщение ние много ясно казахме какво правим. Но не сме казали, защото това наистина не е осъждано, кой ще бъде президент и кой - вицепрезидент. Нещата съвпаднаха като събитие - ние не знаехме, че в такава степен ще бъдем готови с хартата.

Можем ли да уточним - Вие в момента номинирана ли сте за вицепрезидент?

Не, не съм номинирана за вицепрезидент

А каква е ситуацията?

Обсъждана е идеята, има номинации… Нека г-н Петров говори за себе, аз не мога да говоря от негово име и от името на неговия екип, към който аз не се числя. Аз мога да говоря от името на подкрепата, която имам от граждански организации за участие в президентска кампания.

Т.е. граждански организации предлагат Вас за кандидат за вицепрезидент?

Не, не за кандидат за вицепрезидент, а да участвам в кандидатпрезидентска кампания. Нека така да бъде формулирано, защото се спекулира. Не сте виновни вие - изтече така от няколко медии, а другите го тиражираха.

Да участвате като каква. Като каква сте поканена от тези граждански организации да участвате в кампанията?

Аз не съм поканена. Обсъждайки смяната на модела и търсейки изпълнител на волята на хората и на гражданските идеи и принципи, които сме заложили в тази хартата - те са обсъждали евентуални хора, които биха могли да осъществят това нещо като президентска кампания. Но никога не е обсъждано - кой президент, кой вицепрезидент. То не стои на фокуса на нашето внимание. Значи за пореден път се обръща внимание на личности, а не на идеи, принципи и цели, които са залегнали.

Към този момент Вие не сте кандидат за вицепрезидент?

Не съм кандидат за вицепрезидент.

А г-н Алексей Петров кандидат за президент ли е към този момент?

Попитайте го него

Вие самата разговаряла ли сте с него тези дни?

Нали ви обяснявам, че не съм. Както и да ме въртите, не мога да кажа нещо, което не е било, нали разбирате.

Т.е. не сте разговаряли?

Не обсъждам този момент. Карате ме да коментирам нещо, което, първо, не е казано нито от мен, нито от г-н Петров. Второ, се появява някъде в медиите. И трето - искате аз да правя коментар на коментара на някого, който не отговаря на фактите.

Вашето име е намесено, затова се обръщаме към Вас.

Това е свободата на словото. Всеки може да намесва всекиго по начин, по който си иска. Нали затова сте свободни медии. Но не мога да коментирам - защо някой интерпретирал и защо ме свързвали. Това е редно да питате тези, които са го направили.

Тези, които са изпратили съобщението до медиите?

Съобщението е коректно, а тиражираното в медиите вече е интерпретация, която не мога да коментирам

Вашите отношения с Алексей Петров - отдавна ли се познавате, според Вас той достоен ли е за президент?

Вие знаете, че когато оповестих оставката си много граждански сдружения, отделни хора и неправителствени организации ми се обадиха за подкрепа. И също така разбрах от медиите, че екипът на г-н Петров е отправил покана към мен. Тогава аз не съм имала идея да правя каквато и да е кампания. Просто в течение на този месец нещата се развиваха в много бързи обороти. Натрупаните проблеми в съдебната система очевидно са проблеми и на други области. Обиколките на Съюза за стопанска инициатива показаха проблеми на малкия и среден бизнес със съдебната система, с административното правосъдие и намеса на изпълнителната власт в съдебната. И така се генерираха идеите, че когато няма политическа воля за смяна на модела на управление в съдебната система, и още повече в модела на управление на държавата - редно е гражданите да се хванем за това, да го правим. Ето това е простичката истина.

Да разбирам ли, че първият Ви контакт с Алексей Петров е бил, когато вие подадохте оставка?

Да, нали тогава в медиите хората се обадиха, медиите го тиражираха и аз го после го прочетох в медиите. Благодарих на всички организации, които ме подкрепиха и продължават да ме подкрепят.

Преди това не сте познавали г-н Петров, така ли?

Ало…

(Връзката се разпада).