България е на път да влезе в отбор „С” на ЕС, смята Доган
България е на път да влезе в отбор „С” на ЕС, смята Доган / снимка: Sofia Photo Agency
България е на път да влезе в отбор „С” на ЕС, смята Доган
43394
България е на път да влезе в отбор „С” на ЕС, смята Доган
  • България е на път да влезе в отбор „С” на ЕС, смята Доган

България е на път да стане част от отбор "С" на Европейския съюз. Това каза лидерът на ДПС Ахмед Доган на форум в София, организиран от Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов". По думите му, страната няма стратегическа визия за развитие като част от европейските реалности, нито ясни национални приоритети.

В изказването си пред форума Ахмед Доган подчерта, че в Европа има сериозна криза на толерантността като модел за балансиране. В анализа си той заключи, че Еврокомисията е на път, дори чрез европейския бюджет, да раздели общността на два тима, като даже е на път да формира и трети отбор, в който вероятно ще попадне България.

"Европа съвсем негласно и то само през последните няколко месеца стана отбор "А" и отбор "В". Дори сега бюджетът на Европа е съобразен с два тима - първи тим, втори тим. На път е Европейската комисия да предложи още едно равнище - отбор "С" и в този отбор ще попаднем ние евентуално", каза лидерът на ДПС.

Ахмед Доган допълни, че когато се говори за стратегиите за развитие на България, интелектуалният елит дължал изключително много на гражданското общество в страната. "Пета година сме вече в Европейския съюз. Преди това се оправдавахме, че визията за развитие на България е да влезем в НАТО, след това в ЕС", посочи лидерът на ДПС. И допълни, че сега всичко, с което свързваме еврочленството, били различни облаги на ЕС - "или да получаваме някакви дотации от там, или да си градим инфраструктурата".

"България няма адекватна стратегическа визия за развитието си в контекста на европейските реалности. Ние сме част от едно огромно цяло и се налага съвсем друга методология за изграждане на визия за страната", заяви Доган. И допълни: "Когато нацията и държавата нямат дефинирани приоритети за развитието на страната, вие говорите за приоритети за развитието на науката. Приоритетите на БАН трябва да бъдат рефлекс от националните приоритети за развитие и то икономическите, както и тези, свързани с духовната политика".

"А кой ги знае? Някой ще ми ги дефинира ли тези национални приоритети, и най-вече икономическите, от гледна точка на развитието на страната в европейски контекст?", попита Доган и отговори: "Не съм сигурен!".