Сигналите за кражби от багаж на Летище София били неоснователни
Сигналите за кражби от багаж на Летище София били неоснователни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията за проверка на Летище София, която беше сформирана от Главна дирекция на "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) заради сигнал, подаден от Антония Първанова, член на Европейския парламент, за зачестили случаи на нерегламентирано отваряне на багажа на пътниците, не установи нарушения, даващи основание за отнемане на лиценза на наземния оператор "Летище София" ЕАД по дейността "Обработка на багажи".

Заключенията в доклада на комисията показват, че обвиненията на Първанова са абсолютно неоснователни. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията настоява българският евродепутат да представи конкретни доказателства за организирана престъпна група. Доказателствата ще бъдат изпратени на прокуратурата и ще бъдат разследвани от компетентните органи.

Комисията провери технологията при обработката на багажите, квалификацията на персонала и мерките за безопасност и сигурност при извършване на дейността.

"Летище София" ЕАД притежава лиценз за наземен оператор за дейността "Обработка на багажи", който подлежи на годишна заверка от ГД ГВА след инспекторска проверка. Правят се две планови инспекции през шест месеца и текущи месечни проверки по дейността на наземните оператори и състоянието на самолетообслужващата техника. Обработката на багажите от наземния оператор се осъществява от отдел "Перонно обслужване", състоящ се общо от 250 души персонал с дългогодишен опит. При назначаването на всеки работник се прави проучване на две нива за допуск на перона за работа.

Дейността се изпълнява от 135 товаро-разтоварачи на двусменен 24-часов режим на работа, разпределени в четири смени. От тях 70 човека са със средно образование, 51 със средно специално, един с основно и 13 с висше образование. Всички служители от отдела са преминали квалификационни курсове в учебния център при летището и са получили сертификат за работа на перона като водачи на електрокари и мотокари, пише в доклада на комисията.

През април е извършена атестация на персонала в отдела. При обслужването на въздухоплавателни средства всяка група отбелязва в специална бланка кои самолети обслужва и има винаги информация за състава, обслужвал даден полет, което дава възможност за контрол при констатиране на пропуски в обслужването. За отбелязване е, че в последните няколко месеца в ръководството на отдел "Перонно обслужване" са извършвани чести промени, което оказва влияние върху познаването на обслужващия състав и стила и методите на ръководство. Физически обслужващите екипи на перона обработват в денонощие десетки тонове багаж и карго пратки, като комисията не изключва вероятната възможност за повреда или незаконен достъп до багажите на пътниците.

Освен човешкия фактор при проследяване на процеса комисията констатира и някои конструктивни недостатъци на багажната лентовата система, доставяща багажите до зоната за сортиране като причина за нанасяне на повреди по багажите, за които ще препоръча да се отстранят. Нанасяне на щети по багажите се получава и от неправилно товарене и транспортиране с багажни колички, които нямат странични ограничения и при претоварването им багажите падат по перона, често дръжките на куфарите се повреждат и при препълването им и от тежестта същите се късат, за което операторът няма вина.

Данните от наземния оператор "Летище София" ЕАД показват, че през първото полугодие на 2011 г. са обслужени 840 400 000 пътници с приблизително 1 250 000 багаж. Статистиката отчита рекламации за изгубени 2483 багажа, от които за 127 все още продължава издирването в регламентирания срок. 570 са констатираните повреди (колани, колелца, дръжки) и 10 са постъпилите жалби за липси и нерегламентирани посегателства. Тези данни не надхвърлят средно приетите норми за подобни случаи в международната практика (3-6 багажа на 1000).

В съответствие с изискванията на законодателството на Общността и Конвенцията от Монреал авиокомпаниите носят отговорност за превозваните пътници и техните багажи, която се поема с издаването на превозния документ (билет). Отговорността на превозвачите при загубен багаж се ограничава в рамките на 20 USD за килограм багаж. В случай на повреден багаж авиокомпанията поема разходите за поправка или пълно възстановяване на стойността на куфара.

В случай, че пътникът има намерение да превози в багажа си предмети с по-висока стойност, съществува и е препоръчително да бъде направена допълнителна застраховка, която да покрие евентуална загуба на багажа.

На територията на Летище София оперират четири лицензирани наземни оператора по дейността обработка на багажи, което не може да бъде повод за определяне на Летище София за единствен "виновник" за констатирани нарушения.

Комисията направи и основна проверка на мерките за сигурност при извършване на дейността "Обработка на багажи" от оператора на наземно обслужване "Летище София" ЕАД и установи следното: "Тази дейност е част (раздел) от утвърдената от ГД ГВА летищна програма за сигурност в качеството на оператор на наземно обслужване. Самата проверка на регистриран багаж чрез рентгенова апаратура се извършва от добре обучен състав, съгласно изискванията на Националната програма за сигурност в гражданското въздухоплаване. От проведените по линия на авиационната сигурност 6 инспекции от началото на 2011 г. не са установени пропуски в цялостната дейност на летището".

На 2 и 3 декември 2010 г. Европейската комисия извърши проверка на мерките и процедурите за сигурност на "Летище София" ЕАД. Заключенията от нея са, че проверката на пътници и багажи (в т.ч. регистрирани багажи) се извършва в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕК) № 185/2010 и Националната програма за сигурност в гражданското въздухоплаване.

По конкретния случай, изложен в жалбата на Антония Първанова, от 18 септември 2010 г. с полет FB 437 на АК "България ЕР" за установени липси на ценни вещи от регистрирания й багаж са предприети незабавни действия по компетентност от служителите на Дирекция "Сигурност" при Летище София. След изясняване на първичната информация и установяване на обслужващия екип, който е затоварвал въздухоплавателното средство, материалите са предадени по компетентност на органите на гранична полиция за продължаване на работата по случая. В тази връзка уведомяване за краен резултат по случая на жалбата на Първанова следва да бъде предоставен от органите на МВР.

Друго изявление на Първанова е, че "Лесният достъп до нарушаване на целостта на регистрираните багажи може да бъде причина за осъществяването на терористичен акт или друга атака с трагични последствия". Подобна заплаха не съществува, тъй като в цитираната по-горе летищна Програма за сигурност са залегнали конкретни мерки и процедури за недопускане внасянето на "забранени" предмети. Горното се потвърждава и от проверката на ЕК през декември 2010 г.

По втория случай в изложението на Първанова от 11 юни 2011 г., свързан отново с установена липса на ценни вещи от багажа на нейната майка Бонка Георгиева с полет FB0977, жалба в авиокомпанията не е постъпвала.

Комисията предлага на летищната администрация да възложи на технологичния отдел изготвянето на проект за отстраняване на конструктивни недостатъци по лентовите багажни системи, причина за нанасяне на повреди по багажите, допълва БГНЕС. Комисията предлага и да се подмени в зоната на Заминаване в Терминал 1 багажната система, която е морално и технически остаряла, причина за създаване условия за повреди по багажите; да бъдат осигурени два участъка в багажните халета на Терминал 1 и 2 с допълнителни камери (видеонаблюдение), с които ще бъде гарантирана неприкосновеността по целия път на регистрираните багажи до затоварването им на въздухоплавателното средства.

Има препоръки Дирекция "Наземно обслужване" при Летище София да разработи мероприятия за засилване на превантивния контрол върху служителите, в това число и по-прецизна атестация на обслужващия състав, имащ пряко отношение в обработката на багажите и прилагане стриктно на утвърденото ръководство от ГД ГВА.

Съвместно с представители на авиационните оператори да бъдат разработени конкретни мерки по опазване целостта на регистрираните багажи при затоварването им в багажното отделение на ВС, посредством видеонаблюдение.

Летищният оператор "Летище София" ЕАД да организира среща с наземните оператори за обсъждане на съвместната дейност за подобряване работата по сигурността, безопасността и качеството на обслужване.