Белоградчик домакин на ветеранска обиколка по спортно ориентиране
Белоградчик домакин на ветеранска обиколка по спортно ориентиране / Снимка:orientirane.hit.bg

Белоградчик е домакин на международно състезание по спортно ориентиране от днес. От 170-те гости, около 130 са състезатели, а останалите туристи. Те ще бъдат посрещнати от кмета Емил Цанков в зала на крепостния двор на Белоградчишката крепост.

От първи до шести юли тази година  Унгария  беше домакин на световно първенство по спортно ориентиране за ветерани. След неговото приключване част от участниците, представители на  Норвегия, Финландия, Швеция и Дания, подели инициатива за организиране на круиз по река Дунав и  на състезания по спортно ориентиране в Сърбия, България, Румъния,  Молдова и Украйна. В основата на цялостната подготовка е застанала Международната организация по спортно ориентиране „АWT Travel"AS със седалище в Норвегия.

Предполага се България да бъде представена от около 30 състезатели.  Най-малък брой състезатели /от 3 до  5 души/ ще бъдат включени във възрастовите групи от 18, 21 и 35 години. Останалите групи са 50,55,60,65,70,75 и 80 години. Като най-сериозна ще бъде конкуренцията за медали в групата на 60- годишните, където ще се състезават 30 души, в т.ч. 10 жени, сред които и Радка Иванова - дългогодишен състезател и треньор по спортно ориентиране в туристическо дружество „Белоградчишки скали".

Съорганизатори на състезанието ще са Българската федерация по спортно ориентиране, община Белоградчик и клуб по спортно ориентиране „Венеца" при Младежки дом - Белоградчик. В ръководството на състезанието са включени: Емил Цанков - главен ръководител, Мирослава Чавдарова - главен секретар, Борислав Борисов - главен съдия,   Виктор Петров - технически ръководител и   Константин Койнов - контролен съдия.

Сред участниците в състезанието ще има редица световни шампиони и медалисти, като  Йорген Мартенсон  и Стиг Берге от Норвегия.

Стартът на спортното събитие ще бъде даден утре, 12 юли точно в 9.30 часа, южно от летния кинотеатър „Гъбите". Финалът ще бъде около обяд в местността „Панаирище", където в 12 часа ще бъдат раздадени медалите във всяка възрастова група.