Включват 200 деца от община Златарица в проект за интеграция на различни етноси
Включват 200 деца от община Златарица в проект за интеграция на различни етноси / Дарик нюз, архив
Включват 200 деца от община Златарица в проект за интеграция на различни етноси
43462
Включват 200 деца от община Златарица в проект за интеграция на различни етноси
  • Включват 200 деца от община Златарица в проект за интеграция на различни етноси

122 500 лева получава Златарица, за да реализира проект за интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в Общината, съобщи кметът Пенчо Чанев.

В проекта по Оперативна програма "Регионално развитие" са включени 200 деца от детска градина „Пролет" в село Родина, детската градина „Славейче" и СОУ „Св. Кирил и Методий" в града. „Целта на проекта е да се подпомогне равният достъп до образование и процесът на интеграцията на децата и учениците от етнически малцинства на територията на общината. Ние имаме пет етнически малцинства, които си имат свои традици и фолклор и това е голямата ни идея - да запазим историята на всички групи", разказа Пенчо Чанев

 Чуйте повече от него в звуковия файл.

Български, турски и ромски народни носии ще бъдат закупени с парите от проекта и това ще е една от мащабните инвестиции. След 12 месеца в Златарица ще има 12 клуба по интереси, в които ще се забавляват деца на възраст от 4 до 12 г. Малчуганите ще имат възможност да танцуват, да учат народни песни, да рисуват. Ще има клубове по краезнание и словесно творчество, като целта на всички занимания е да бъдат запазени традициите. Предвидени са и средства за обучение на 40 учителите за работа в мултиетническа среда и за организирането на мащабна информационна кампания за етническа толерантност към децата и учениците от етнически малцинства.