Участниците в По стъпките на Апостола ще са от 3 до 70-годишни
Участниците в По стъпките на Апостола ще са от 3 до 70-годишни / снимка: Люба Нинова
Участниците в "По стъпките на Апостола" ще са от 3 до 70-годишни
43489
Участниците в "По стъпките на Апостола" ще са от 3 до 70-годишни
  • Участниците в "По стъпките на Апостола" ще са от 3 до 70-годишни

174 участници ще се включат тази година в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола", от чието рождение се отбелязват 174 години. Съвпадението е случайно, но не са случайни хората, които решават да проверят себе си в няколкодневния преход през Стара планина.

В шест лъча ще се включат участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола" тази година. Един от лъчовете е само от служители на частна фирма, които са проявили желание да се присъединят към начинанието. Именно сред тях е и най-възрастният участник тази година - мъж на 70 години. Най-младата участничка пък ще е Теодора Хаджиева, която през август ще навърши три. Тя е внучка на Наталия Недкова, заместник на Общобългарския комитет "Васил Левски", за която тазгодишното изпитание ще е за последно, по собствените й думи.

Първият поход с изцяло пешеходен преход от над 100 км през Стара планина е през 1995 година, извършен от основателя на похода Васил Копчев и негов съидейник, припомни Копчев.

Сега вече пешеходните преходи са с различно времетраене в зависимост от подготовката на участниците. Някои от хората ще вървят по 3 часа, а по-тренираните - и по 7, и по 8 часа. 

Официалното откриване на инициативата е в 18.00 часа пред паметника на Левски в Плевен днес, събитието ще завърши в Карлово на 19 юли.

Специално за похода от университета в Санкт Петербург ще пристигне доцентът по география и геология Татяна Осипова, към инициативата тази година ще се включат още и един англичанин и двама американци. За първи път ще участва и група от Тетевен. Радостното е, че повече от две трети от хората са млади - настоящи студенти и ученици от плевенски учебни заведения. Което значи, че сме успели да възпитаме у тях обич и признателност както към Левски и делото му, така и към планината, казаха още организаторите на похода.

И издадоха част от идеите за догодина - понеже Апостола принадлежи на всички българи, се обмисля вариант още други два лъча да тръгнат към Карлово от Южна България. Едната начална точка ще е Стара Загора, а другата - Копривщица.

Още за инициативата разказва Васил Копчев в звуковия файл.