30 деца от Кюстендил и Щип в Балканска работилница за театър
30 деца от Кюстендил и Щип в Балканска работилница за театър / Иво Кирилов, Дарик радио

Петнайсет деца от община Кюстендил и петнайсет от община Щип/ Македония/  на възраст от 7 до 14 години ще бъдат включени в  мини театрална академия по проект "Балканска работилница за театър" на Общинския драматичен театър с партньор община Щип. Проектът е спечелен по програмата за  трансгранично сътрудничество и е на стойност 70 000 евро. Децата, които ще участват в театралната академия ще бъдат избрани на кастинг. В Кюстендил той ще се проведе на 27 юли от 18 часа в Драматичния театър. Записването е до 18 часа на 26 юли в деловодството на театъра. В Щип кастингът ще бъде на 28 юли в същия час в театъра на македонския град. Желаещите да участват трябва да имат подготвени по една песен и едно стихотворение. Академията ще се проведе през месец август. От 01 до 14 август заниманията на децата ще се проведат в Камерната зала на Кюстендилския театър, а от 14 до 28 август в залата на театъра в Щип. Разходите по престоя на кюстендилските деца в гр. Щип се поемат от проекта „Балканска работилница за театър".

 "Децата ще се запознаят с театралното изкуство. Ще има професионални педагози, които ще покажат на участниците как се прави театър и какви са неговите компонент. Хубаво е, че и децата ще се опознаят и ще разберат, че от двете страни на границата не живеят много по- различни хора", информира директорът Драматичния театър в Кюстендил Чавдар Ненов.

В края на Академията децата ще подготвят и един мини спектакъл от около 20- 25 минути. Те ще направят постановка по приказки за Хитър Петър. През септември ще бъдат  двете премиери в  Кюстендил и в  Щип .

Проектът ще продължи и след август месец, като деца от Кюстендил и Щип ще събират приказки за Хитър Петър. Ще трябва да бъдат избрани 10-те най- добри приказки. На тях децата ще направят рисунки. Изложби от тези рисунки ще бъдат подредени от двете страни на границата.