Иван Костов: Синята коалиция ще изчезне, ако не подкрепи вота
Иван Костов: Синята коалиция ще изчезне, ако не подкрепи вота / Sofia Photo Agency, архив
Иван Костов: Синята коалиция ще изчезне, ако не подкрепи вота
43619
Иван Костов: Синята коалиция ще изчезне, ако не подкрепи вота
  • Иван Костов: Синята коалиция ще изчезне, ако не подкрепи вота

Ако „Синята коалиция" не подкрепи вота на недоверие към правителството, тя ще изчезне от политическата сцена. Така мотивира в студиото на Дарик Варна решението на десните да гласуват срещу кабинета на Борисов лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него провалът в сектора за вътрешна сигурност е очевиден и не се нуждае от аргументация.

„Волята на нашите симпатизанти е разграничаване от ГЕРБ. Те изоставиха политиките, за които им дадохме доверието си в началото на мандата. Не е вярно, че улиците са станали по-спокойни, както твърди американският посланик Джеймс Уорлик. Битовата престъпност е достигнала големи размери", каза Костов.

Вотът на недоверие е въпрос и за оцеляването на „Атака". Ако партията подкрепи правителството, тя ще отиде към по-стесняващ се електорат като ГЕРБ, смята лидерът на ДСБ.

„Провалът на управляващите дава възможност да си върнем доверието на десните избиратели, които през 2009 г. гласуваха за ГЕРБ, и дори да го утроим. В случай, че вотът успее, след парламентарни избори може да се сформира коалиция, която има енергия за реформи. Няма нищо по-естествено ГЕРБ да се върне към своите антикризисни програми, които те преписаха от нас и с тях спечелиха изборите. Трябва обаче да се откажат от милиционерщината", заяви Иван Костов. Според него правителството няма смелост за реформи, които да изкарат страната от състоянието на депресия. Като пример той посочи здравеопазването и администрацията, които „плачели" за промени.

„Няма световна криза, има българска депресия. Светът излезе от кризата и се развива много мощно. България е „остров на спокойствието" само във фантазиите на човек, който се надява, че хората не са осведомени", добави още Костов.

Други новини от Варна