Четири ваканции ще зарадват учениците от новата учебна година
Четири ваканции ще зарадват учениците от новата учебна година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Четири ваканции ще зарадват учениците от новата учебна година
43725
Четири ваканции ще зарадват учениците от новата учебна година
  • Четири ваканции ще зарадват учениците от новата учебна година

Следващата учебна година учениците ще се радват на четири ваканции. Първо учениците ще почиват няколко дни около 1 ноември - Деня на народните будители (от 29 октомври до 1 ноември). След това учебни занятия няма да има заради коледната ваканция (от 24 декември до 8 януари). С нововъведенията се налага и зимна ваканция, която ще замени досегашната междусрочна, и ще бъде в края на февруари (23-26 февруари). Пролетната ще бъде от 7 до 16 април.

Крайното решение за продължителността на ваканциите ще вземе министърът на образованието, който в началото на септември е длъжен да издаде заповед за определяне на неучебните дни и ваканциите.

Пред Дарик директорът на дирекция "Организация и координация" в образователното министерство Лазар Додев обясни, че няма да се прави промяна в датите за начало и края на учебната година.

Благодарение на оптимизиране на учебните дни през годината ще бъдат възможни планираните четири ваканции.

Първият срок на новата учебна година ще завърши на 6 февруари, а учениците ще почиват в края на месеца.

От образователното министерство планират да оптимизират и учебните дни през май, когато има национални изпити за външно оценяване и матури. Идеята е тези изпити да се проведат в един ден. На 21 май ще бъде националното външно оценяване за 7 клас по Български език и литература, в същия ден да бъде и държавния зрелостен изпит по Български език и литература. На 23 май ще бъде вторият изпит за национално външно оценяване за 7 клас по математика и матурата по математика.