Ансамбъл „Дунав с награда от фестивал в Турция
Ансамбъл „Дунав с награда от фестивал в Турция / снимки: Община Видин

Ансамбълът за народни танци и песни „Дунав" спечели една от четирите престижни награди на провелия се Международен фолклорен фестивал на културата и изкуствата в Истанбул, Турция. Наградата е за за музика към танц, съобщи ръководителят на ансамбъла Генчо Генчев. „Представихме смесица от танци, характерни за Северозапада и в частност - за Видин", допълни Генчев. Той уточни, че останалите призове са били за най-добър танцьор, най-добра танцьорка и атрактивен костюм.

„Това е четвърто поредно международно участие на ансамбъла, само два месеца след честването на 40-годишния им юбилей", подчерта кметът на Видин Румен Видов. По думите му, трябва да продължат да се създават условия за развитието на местния фолклор и обичаи.

Ансамбъл Дунав" с награда от фестивал в Турция
netinfo

В 12-то издание на Международния фолклорен фестивал на културата и изкуствата в Истанбул участваха 18 групи от Европа, Азия и Америка. България бе представена от ансамбъл „Дунав". Видинските танцьори получиха персонална покана от президента на CIOFF /International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts/ за следващото издание на фестивала, което ще се проведе през 2012 година.