Наши учени представят разработките си на световен форум в Италия
Наши учени представят разработките си на световен форум в Италия / DarikNews.bg

Двама изявени великотърновски учени ще представят свои научни разработки на престижна конференция по приложен електромагнетизъм, която ще се проведе през септември в италианския град Торино. Доц. Георги Георгиев и неговата сестра Марияна Георгиева - Гроссе са поканени не само като участници, но и като съорганизатори на една от научните секции, посветена на бъдещите предизвикателства пред електромагнетизма и радиосъобщенията.

На международната конференция ще бъдат представени близо 400 доклада на световни светила в научните среди от целия свят, сред които професори от водещи университети в САЩ, Европа, Бразилия, Китай, ЮАР, Индия. Великотърновските физици ще представят пред своите колеги на конференцията три свои разработки. Сред тях е Теория на числата, която Георгиеви разработват от 2003 г. Научното откритие вече намира приложение в математиката за решаване на сложни задачи, в биомедицината за разработване на медицинска апаратура и в радиофизиката.

Таксата за участие в престижния форум в Италия е 690 евро на човек. Тези пари великотърновските преподаватели покриват с лични средства. В конференцията ще участва още един българин - Иван Бонев, който обаче работи към университет в Дания.