Валентин Златев: Никой не би си позволил да устройва театър
Валентин Златев: Никой не би си позволил да устройва театър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Валентин Златев за енергийния министър
43861
Валентин Златев за енергийния министър
Валентин Златев за пазара на горива
Пресконференция на представители на „Лукойл“ за отнетите лицензи на „Лукойл Нефтохим“ и пристанище „Росенец“
  • Валентин Златев за енергийния министър
  • Валентин Златев за пазара на горива
  • Пресконференция на представители на „Лукойл“ за отнетите лицензи на „Лукойл Нефтохим“ и пристанище „Росенец“

Никой не би си позволил да устройва театър с отнемането на лиценза на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", заяви шефът на "Лукойл България" Валентин Златев на пресконференция. Той обясни, че е бил договорен график за инсталирането на нужните измервателни уреди, но след това шефът на Агенция "Митници" е решил да вземе лицензите на рафинерията и пристанището "Росенец".

На 26 юли Агенция „Митници" отне лиценза на рафинерията заради немонтирани измервателни уреди и тя премина в авариен режим на работа. Очакваше се на среща при вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да се даде шанс за изготвяне на график, в който рафинерията да спази изискванията, но такава среща нямаше. Златев изрази недоумение защо тя не се е състояла. Въпреки това той смята, че няма тенденциозно отношение към "Лукойл" от страна на Дянков.

Златев заяви, че по никакъв начин не подозира вицепремиера Симеон Дянков в отношение към компанията, защото никога не е имал конкретен разговор, който да му даде повод за такова нещо.

Той отбеляза, че за първи път от десет години, откакто компанията работи в България, няма нито една работна, официална или каквато и да е среща с ресорния министър на енергетиката.

„Нещо повече, ние изпаднахме в ситуация, когато имаше негови заявления, без да има среща с нас, без да ни е поискана каквато и да е информация по този въпрос и две седмици след това представител на държавата в надзорния съвет да иска свикване на надзорен съвет, за да получи тази информация. Първо, тя е публична, второ, KPMG, една от големите международни компании ни одитира, никога не сме отказвали. Да, там подозирам някаква тенденциозност, защото не може да даваш мнения скъпа ли е преработката в Нефтохим, да изказваш определения за дейността на мениджмънта на Нефтохим, без даже да си се виждал с тези хора. Работата на един министър в моето разбиране е да изясниш всички проблеми и да ги докладва, а не да отиваме на трибуната на Народното събрание и да задаваме въпроси. Аз, разбира се, не му се сърдя, разбирам го напълно, даже искрено му желая втори мандат, сигурно тогава ще разбира повече от енергетика", каза Златев.

Валентин Златев Никой не би си позволил да устройва театър
netinfo
До момента в инсталиране на измервателните уреди, които да са свързани със системата на данъчните, „Лукойл Нефтохим" е инвестирал 16 млн. долара и остава да бъдат инвестирани още 11 млн. долара. Това съобщи Олег Дуров, представител на нефтената компания „Лукойл". „От самото начало беше ясно, че в поставените срокове изпълнението на задачата е неизпълнимо", категоричен бе Дуров.

От своя страна генералният директор на „Лукойл България" Валентин Златев заяви, че за десет години компанията е платила над 21 млрд. лева данъци.

„Ние нямаме никакъв проблем с отчетността", каза още Златев. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец", става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране.

На въпрос как ще потърси правата на компанията, Златев отговори: „Логично е да ги потърсим в съда. Въпреки това ние в момента затваряме и колкото и бързо да е решението, ние вече губим милиони".

Златев допълни, че скоро не се е виждал с премиера Бойко Борисов, но го е информирал за ситуацията по телефона.

Криза с горивата няма да настъпи, допълни Валентин Златев. Въпреки това той предупреди, че може да се появят известни проблеми.

„Бензиностанциите няма да спрат сигурно в близките 20-30 дни. През това време сигурно ще се създаде организация и ние създаваме такава организация, колегите са ми представили вече схема за доставки от румънски завод през Гюргево до Русе, през Плоещ-Гюргево-Русе-граница. Тоест ние също работим в тази посока. На годишна база това са около 800 000 тона, които са в търговията на дребно в България. Убеден съм, че колегите от Шел, от ОМV също ще положат усилия, за да снабдят техните бензиностанции. Така че не виждам да се почувства рязко този недостиг по бензиностанциите. Но българският пазар е от порядъка на 2,9 млн. тона годишно. Махаме тези 800 000 тона и остава 1,9-2 млн. Там е големият въпрос, който аз не чух никой никъде да дискутира. В България единственият производител на джет и то в региона е „Лукойл Нефтохим" Бургас. Нашите запаси започват да приключват утре в Бургас, вдругиден във Варна и след четири дни в София. 176 самолета зареждаме ние само в Русе и Варна. Това означава, че тези самолети с пътниците вътре няма как да излетят след един ден. И аз го казвам отговорно това нещо. Как ще се внесе и откъде това гориво аз никога не чух. Аз никога не чух и министър Трайков да каже кой е този завод в региона или в Европа, който произвежда по-евтино от нас и ще внесе нефтопродукт", каза Златев.

Валентин Златев Никой не би си позволил да устройва театър
netinfo
По думите му през последните пет месеца редица политици са се опитвали да правят масови внушения на категорично неверни твърдения. От компанията са мълчали по въпроса заради разбирането, че подобна дискусия е непрофесионална и не са се занимавали с нея, за да не повлияят и на икономическата обстановка.

Никой не би си позволил да устройва театър с отнемането на лиценза на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим", отсече Златев. По отношение на изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, Златев заяви, че „сигурно е забравил как се прави планов ремонт в рафинерията и от кого се взема разрешение". Златев обвърза това, че сигурно Станишев „отделя доста време в грижи за дъщеричката си". „Никой не си е позволявал да устройва театър", категоричен бе Златев. Той допълни, че му е „тъжно" за членовете на тази партия, защото явно това е маниер на работа.

Според шефа на компанията в „Лукойл" са наясно, че в завода работят хиляди хора и те и техните семейства живеят, защото го има завода. „Затова не бихме си позволили никакви циркове", допълни Златев.

Засега няма да бъдат съкращавани служители от бургаската рафинерия. Валентин Златев припомни, че има множество бюджетни предприятия със задължения към "Лукойл", но фирмата винаги е вярвала, че ще си получи парите.

Цялата пресконференция на представители на "Лукойл" можете да чуете в прикачения файл

Агенция „Митници" отне лицензите за управление на данъчни складове на „Лукойл Нафтохим" и пристанище "Росенец" на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Шефът на компанията Валентин Златев бе категоричен, че тя е законопослушна и рафинерията спазва указанията и преминава в авариен режим на работа. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато рафинерията отговаря на изискванията, отново ще й бъде издаден лиценз. От своя страна вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков не очаква мярката към „Лукойл" да доведе до криза в сектора и не се притеснява за приходите в хазната. Според Дянков страната ни разполага с достатъчно от всички видове горива. Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пък обясни, че няма основание цените на горивата да се повишават.