Над 60 млади катерачи участват в детски фестивал по спортно катерене
Над 60 млади катерачи участват в детски фестивал по спортно катерене / Sofia Photo Agency

Международен детски фестивал по спортно катерене започва във Велико Търново, съобщи секретарят на Туристическо дружество „Трапезица- 1902" Георги Димитров.

Фестивалът, в който ще се включат над 60 деца от Русия, Македония, Украйна и България, на възраст от 7 до 13 години, ще се проведе в местността Ксилифор и в ДКС „В. Левски".

Днес е надпреварата на боулдър, утре на трудност, а в събота на скорост. Финалите на трудност са в петък от 18,30 часа на изкуствената стена в спортната зала.

Състезанието предхожда Европейска купа за младежи и девойки до 19 години, на която Дружеството е домакин от вторник до четвъртък. Съорганизатори са „Трапезица- 1902", Българската федерация по катерене и общинва В. Търново. До вчера заявки за участие бяха подали 174 млади катерачи от 18 държави, което е изключително сериозно присъствие. Шампионатът е в дисциплините скорост и трудност, като отново катерачите ще мерят сили в Ксилифор и в ДКС „В. Левски".

Специално за двете международни прояви фирма „Уолтопия" е изградила нова изкуствена стена в Ксилифор. Тя е с ширина шест метра и височина 10 метра и е направена според всички изисквания за провеждане на големи състезания на скорост.