Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ
Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ / Reuters, архив
Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ
43909
Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ
  • Скритите камери в дома на българките може да доведат до промяна на закона в САЩ

На 27 юли две български студентки - Ваня Самоковарева и Ралица Джамбазова, подават жалба, че са намерили в квартирата си скрити камери. Устройствата били монтирани в банята и спалнята им, скрити в алармената система на жилището. Медийният интерес в Щатите е небивал, тъй като това е първи случай, при който скрити камери са открити в частен дом. „Това е нов тип нахлуване в личното пространство на човека и може би ще наложи промяна във федералните закони, които регулират подобни престъпления", каза в специално интервю за Дарик детектив Лари Маккинън от шерифството в Хилсбъро. Маккинън е заместник-шериф в малкото градче Уестчейс, близо до Тампа, Флорида, и е водещ разследването по случая със скритите камери.

Детектив Маккинън за детайлите по случая, хода на разследването и за това как той би променил американското законодателство:

Можете ли да разкажете какво всъщност е станало и на какъв етап в момента е разследването?

В момента бюрото на шерифа на окръг Хилсбъро е възложило случая на двама детективи. Той е много важен за нас, разбираме колко значително е нахлуването в личното пространство на тези две момичета, които са студентки, работещи тук, в Щатите. Много сме загрижени за това, че някой е сложил тези камери в дома им. Нашите детективи се опитват да разберат кой може да ги е сложил и дали те са били в изправност и действащи - все още не сме установили това. Също е в процес на установяване и дали са правени записи и, ако е така, къде са те. Така че, да, определено се работи. Това престъпление е по-скоро „морално", и тук, в Америка, сме имали случаи, в които сме намирали такива камери в обществени тоалетни например, в съблекални и в молове - но е необичайно да се случи в частен дом и затова отчитаме факта, че това е нова степен на нахлуване в личното пространство. Затова полагаме много усилия съвместно с прокурорите, за да разберем как точно се е случило това.

Установили ли сте дали е имало и възможност за правене на аудиозапис към скритите камери? Защото точно в звука е разликата между това дали се води „дребно" или „углавно" престъпление...

Все още не. Знаем, че най-малкото ще се води по официален ред като „дребно престъпление". За съжаление, законите не винаги са в крак с развиващите се технологии. Всъщност, имайки предвид, че в случая камерите вече са в нечий дом, има вероятност законодателите тук да разгледат случая и да променят закона, така че вече да се води „углавно престъпление". При сегашното законодателство, ако заснетите личности са малолетни, или ако има аудиозапис, това при всички случаи се води като „углавно престъпление", но това е нещо, което трябва да се промени в закона. По начина, по който технологията напредва, особено с главоломния избор на скрити камери на пазара - скрити по лампи, часовници и, в случая, в алармена система срещу крадци и в противопожарна аларма, е необходимо да се обсъди промяна в законодателството. Но засега просто целим да приключим с казуса и да помогнем на тези момичета.

Може ли случаят да доведе до промяна на федералния закон?

Съществуват федерални закони, касаещи подслушването на комуникации - затова често се случва при телефонни обаждания да има запис с предупреждение, че разговорът ще бъде записан. Отделните щати също често си имат свои дублиращи закони, но преобладаващо за аудиозаписи. Но вече идва моментът, в който и видеото трябва да бъде взето под внимание.

Какви могат да бъдат наказанията в Америка за такова престъпление?

Доколкото знам, това би се водило „дребно престъпление - първа степен", което носи наказание от половин година затвор и 500 долара глоба; ако разберем, че е „углавно престъпление - трета степен", може да бъде до 5 години затвор. Засега просто работим усърдно по случая, но нещо, което много ни попречи, е фактът, че двете потърпевши са се свързали най-напред с медиите преди да имаме възможност да разгледаме местопрестъплението и да изземем техниката, преди да можем да разберем кой го е сторил. Щом медиите са осведомени, вече всички знаят за това и момичетата просто сами са „издали играта". Защото сега извършителите могат спокойно да се скрият и да унищожат доказателствата. Всъщност, докато момичетата са били на работа, някой действително е влязъл в апартамента им и е прибрал част от техниката. За щастие, вече бяхме успели да заснемем кадри и да я изнесем частично. Затова ще видим какво имаме и какво нямаме, ще проследим серийните номера и все пак ще можем да работим по случая.

Имате ли предположения за това кой може да е сложил тези камери в апартамента?

Проверяваме всички, които са имали достъп до апартамента. Момичетата са били под наем, но на така наречения „суб-лизинг", затова достъп са имали много хора. Проверяваме и техници и друг вид работници, които са имали достъп до него. Има дори вероятност бивши наематели да са поставили тази техника. Затова засега не подозираме никого, но и не изключваме никого.

В пресата се споменава и едно име - Радж Армани, който е бил техен хазяин, както и техен работодател. Говорили ли сте с него?

Ще говорим с него. При всички случаи няма публично да оповестим хората, с които ще разговаряме, но ще се срещнем с всички, които са имали нещо общо с този апартамент. Не искам да обсъждам самото разследване, защото това ще го застраши и няма да доведе до правосъдие за двете момичета. Но националните медии обширно са разговаряли с тях - Си Би Ес, Ей Би Си, от предаването „Good Morning, America", изобщо всички национални медии в Америка са се залепили за тази случка. Искам да знаете, че правим всичко, което можем и сме много загрижени, но пак повтарям - това доста ни пречи на разследванията. Затова често полицията не дава информация, за да не се предоставя предимство на престъпника. Така един вид си сваляме картите. Защото към тази техника може да е имало доказателства, както и някъде надалеч чрез безжичната връзка, и сега вече няма как да стигнем до тях, губим следите. Ако аз бях на мястото на престъпниците и знаех, че законът ме търси, не бих чакал, а щях усърдно да унищожавам всякакви улики! Затова публичността доста попречи на случая. Но все пак работим с пълни усилия.

Как по-точно са разбрали, че ги снимат?

В апартамента е имало заключена с катинар врата, която хазяинът им явно е забранил да ползват. Не знам какво точно им е казал, сигурно, че е нещо лично. Но все пак техен приятел е започнал да разглежда една от алармите и се усъмнил. Видял е, че има жици, свързващи я с този килер. Счупили са катинара и са намерили Wi-Fi-рутер и друга техника.

Как са се свързали с този хазяин?

За това ще го разпитваме него. Доколкото знам от медиите, но не мога да потвърдя, той им е бил хазяин и тук им е предложил работа. Според тях са работели за него във фирма за пици, той им е дължал пари и когато не им е платил, са си намерили друга работа. Но впоследствие ще узнаем със сигурност.

Колко време са живели в апартамента преди да разберат за камерите?

По думите им три месеца.

А имате ли някаква причина да се съмнявате, че момичетата може и да са знаели за тези камери?

Това е въпрос, който тукашните медии също задават и отговорът ми е, че засега нямаме такова впечатление. Чувстваме, че жалбата им е искрена и така се отнасяме към нея. До момента нямаме никакви данни, че тази жалба може да е вид отмъщение за неизплатени пари. Затова засега се отнасяме към нея като достоверна и легитимна.