Шарков с два златни медала от детския фестивал по катерене, започва Европейска купа за младежи
Шарков с два златни медала от детския фестивал по катерене, започва Европейска купа за младежи / Дарик нюз

Два златни медала от Международния детски фестивал по спортно катерене във В. Търново спечели Тодор Шарков. Състезателят на килифаревския клуб „Еделвайс- 74" победи в дисциплините боулдър и трудност при момчетата до 13 години. В същата възраст при момичетата Елена Милева от „Трапезица- 57" /В. Търново/ е първа на боулдър, а Виктория Тодорова от „Еделвайс- 74" втора на трудност. Шампионка в тази дисциплина стана украинката от Олена Александрова.

При 11- годишните момичета великотърновката Ива Добрева победи на трудност и е трета на боулдър. Във възрастта до 9 години Цветомир Петров от Килифарево взе бронз в двете дисциплини при момчетата.

При седемгодишните момичетата Бетина Колева и Владислава Колева от „Еделвайс- 74" са втора и трета на боулдър и трудност. При момчетата Йоан Михайлов и Тони Станчев от старата столица взеха сребро и бронз на трудност, а на боулдър размениха медалите си.

В дисциплината „скорост", която се проведе на изкуствената стена в Ксилифор, украинецът Константин Павленко победи при момчетата до 13 години и спря Тодор Шарков от Килифарево по пътя му към хеттрик от златни отличия, оставяйки му среброто. В същата възраст при момичетата Елена Милева от „Трапезица- 1957" и Виктория Тодорова от „Еделвайс- 74" са четвърта и пета.

При седемгодишните момичетата Бетина Колева и Владислава Колева от „Еделвайс- 74" са втора и трета, златото спечели Йоана Недялкова от „Селт" /Казанлък/. При момчетата Тони Станчев от „Трапезица- 1957" взе сребро, съекипникът му Йоан Михайлов е четвърти.

Във възрастта до 9 години Цветомир Петров от Килифарево се класира втори, а Лъчезар Гърбов, син на съдия-откривателя Калин Гърбов, е трети. При момичета Бетина Петкова е първа, а Ния Недялкова втора.

При 11- годишните момичета Татяна Тодорова от „Еделвайс- 74" е пета, а великотърновките Ива Добрева и Калина Димитрова шеста и седма. При момчетата в тази възраст Ивайло Друмчев и съотборникът му от „Еделвайс- 74" Преслав Пенев са пети и шести. Фестивалът, в който се включиха над 60 деца от Русия, Македония, Украйна и България на възраст от 7 до 13 години, се проведе в местността Ксилифор и в ДКС „В. Левски".

На 2 август във В. Търново започва кръг от Европейска купа за младежи и девойки до 19 години, в която заявка за участие са подали 170 млади катерачи от 18 държави. Главен съдия- откривател е Калин Гърбов от старата столица. Кръгът е последен и тук ще стане ясно крайното подреждане за сезона в дисциплините трудност и скорост. Специално за състезанието на скорост в Ксилифор бе издигната стена според изискванията на Международната федерация. С цел повишаване атрактивността и поставяне на рекорди стените за скорост вече са унифицирани и се катерят идентични маршрути с еднакви, обясниха организаторите от Туристическо дружество „Трапезица- 1902".

От 9,30 до 13,00 часа на Ксилифор са квалификациите и финалите на скорост, след което започва официалното откриване на надпреварата. В сряда от 9,30 до 16,00 часа са квалификациите на трудност. На следващия ден от 10,00 до 13,00 часа пак там са финалите в дисциплината и награждаването на победителите.