Варна става столица на фолклора
Варна става столица на фолклора / folkloria.eu

За 20-ти пореден път Варна ще е домакин на Международния фолклорен фестивал, който от 2 до 6 август ще събере живите багри и ритми на различни национални култури. Фестивалът е част от големия проект Варна - кандидат за Eвропейска столица на културата 2019.

По традиция фестът ще започне в 18.30 часа с Фолклорна плетеница - дефиле на участниците от площад „Независимост" до входа на Морската градина. Там, на сцената на Лeтния театър, е откриването в 21 часа. Концертът с участието на местни и гостуващи ансамбли ще е под мотото „Заедно, днес и завинаги".

Фолклорът, който във времето на динамичната смяна на ценностите, остава най-верният критерий за народната душевност, ще манифестира своето богатство в петте фестивални вечери в Летния театър. В продължение на традицията от последните години, мултимедийни концерти под надслов „Пътуване по света" ще представят чрез една въздействаща комбинация между видеокадри и изпълнения на живо страните-участнички във фестивала - България, Босна и Херцеговина, Гърция, Казахстан, Китай, Словакия, Турция и Украйна.

Дефиле ще има и в последния ден на феста - от хотел „Черно море" до Летния театър. На официалното закриване варненци и гостите на града ще се насладят на гала концерт на всички участници.

В досегашните издания на Международния фолклорен фестивал във Варна пяха и танцуваха състави от почти всички континенти. Снимка: varnafolk.org