Фолклорен празник на Текето през почивните дни
Фолклорен празник на Текето през почивните дни / Дарик Русе

Фолклорни състави от България и Румъния ще се надиграват на традиционния празник на Текето, който ще се проведе през почивните дни-6 и 7 август в село Николово. Организатори са Община Русе, кметството на с. Николово и Народно читалище „Пробуда 1901“. В събота от 18.00 часа  в Лесопарка ще си дадат среща фолклорни колективи от Бургас, Стара Загора, Пловдив, Силистра, Плевен и Русе.

Те ще танцуват под мотото „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“. Това ще е Първи национален фолклорен събор на любителските клубове за народни танци „Липник“. Участие са потвърдили 12 клуба. Всеки клуб ще представи по избор от две до три автентични фолклорни хора от различни етнографски области на България. Вторият етап включва надиграване на ръченица по двойки, като в надпреварата могат да се включат и участници от публиката. За финала всички заедно ще разучат и ще заиграят автентично местно хоро „Куцата“.

На 7 август празникът ще започне с тържествен водосвет на Аязмото от 10.00 часа. Програмата ще продължи с концерт на фолклорни състави. 13-годишната Моника Азманска, която живее в Дубай, но с любов изпълнява народни песни, ще представи част от своя първи албум. Детето е член на българската общност по света и е носител на награда от конкурса за успели деца на фондация „Димитър Бербатов“.

С фолклорна програма ще поздравят всички присъстващи и  гостите от Гюргево при Центъра за съхранение и развитие на традициите. От 13.00 часа  любителите на  поп-фолка ще чуят  изпълненията на певицата Яница. Голям увеселителен парк с люлки и забавления ще радва малки и големи.