6 август
6 август / снимка: Reuters

6 август е 218-ият ден в годината според григорианския календар.

През 1623 г. Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII.

На този ден през 1844 г. в британската преса е отпечатана първата новина, получена от телеграф.

През 1890 г. за първи път в затвора Обърн в Ню Йорк е екзекутиран човек с електрически стол.

В този ден през 1942 г. Кралицата на Нидерландия Вилхелмина Холандска държи реч в Конгреса на САЩ. Това събитие остава в историята като първата реч на коронована особа в институцията.

През 1945 г. по време на Втората световна война град Хирошима в Япония е разрушен напълно от атомна бомба. Бомбата, наречена „Малчугана”, е хвърлена от американският бомбардировач B-29 Енола Гей.

Нападението става повод днешния ден да е бъде обявен за Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима. Днес се отбелязва и Международен ден „Лекарите в света за мир”.

Денят е избран с решение на изпълнителния комитет на Международното движение „Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима

През 1961 г. СССР изстрелват втори пилотиран космически кораб Восток-2. Космонавтът Герман Титов става първият човек, който прекарва в Космоса повече от едно денонощие.

На този ден са родени Барбара Строци (италианска композиторка, 1619 г.), Едит Рузвелт (първа дама на САЩ, 1861 г.), Уилям Гилеспи (британски психоаналитик, 1905 г.), Анди Уорхол (американски художник, 1928 г.), Гери Халиуел (британска музикантка, 1972 г.).