Радост зарадва врачани с приз
Радост зарадва врачани с приз / Снимка: личен архив

Първо място от фолклорен фестивал спечелиха врачанските танцьори от ДТС"Радост" към Центъра за работа с деца. Първият национален фестивал "Фолклорен извор" се проведе в свищовското село Царевец, а участниците бяха 3200, съобщиха за "Дарик" от Центъра за работа с деца. 

Малките танцьори с художествени ръководители Христо Пеевски и Надя Петкова и корепетитор Александър Петров, се представиха великолепно и проявиха голям професионализъм, уточниха от ЦРД. Врачанските самодейци представиха три танца: "Шопска импресия", "Билка" и "Джиновски". По средата на втория танц токът спрял, но децата без притеснение продължили и лишени от музикален съпровод, което не останало незабезлязано от жури и публика.

Във фестивала участваха читалищни и клубни формации от България, а извън конкурсната програма на сцената се появиха и два състава от Македония и Румъния. Фолклорните формации мериха сили в 9 категории, сред които песенно и танцово изпълнение на автентичен и обработен фолклор, народни оркестри, индивидуални изпълнения, пресъздаване на народни обичаи.

Фестивалът се проведе под патронажа на Министерството на културата, със съорганизатори  Община Свищов, кметството в с. Царевец и местната кооперация.