Градски транспорт става единственият превозвач за Варна
Градски транспорт става единственият превозвач за Варна / Дарик Варна

Общинската фирма „Градски транспорт” ще бъде единственият превозвач във Варна, след като закупи акциите на „Транстриумф Холдинг”, решиха съветниците на 36-тото заседание на местния парламент. Това се налага заради изискване на Европейския парламент, според което общината ще получи финансиране от 48 млн. евро, ако линиите бъдат възложени само на вътрешен оператор. Целта е европарите да не бъдат харчени за частна печалба, обясни председателят на комисията по „Транспорт” Красимир Маринов.

Проектът за интегриран градски транспорт във Варна, по който ще дойде безъзмездното финансиране, ще позволи подмяна на автопарка, нова билетна система, информация в реално време, изграждане на център за управление, развитие на тролейбусната система, съоръжения за колоездене, подобрения на спирки и депо. Ако бъдат спечелени парите, общината има шанс да получи още 100 млн. евро след 2013-та година на втори транш.

По предложение на лидера на БСП Борислав Гуцанов общината ще гарантира вземанията за покупката на частния превозвач „Транстриумф Холдинг”, за да не фалира „Градски транспорт”. Общинският съветник настоя да се запазят работните места и след сливане на фирмите. Местните депутати гласуваха още група от седем съветници да участва във воденето на разговорите по сделката.