Кой може да стане президент?
Кой може да стане президент? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За президент и вицепрезидент на републиката може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който няма друго гражданство, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните пет години в страната. Президентът се подпомага в дейността си от вицепрезидент.Кандидати за президент и вицепрезидент

Изборите за президент и вицепрезидент се произвеждат едновременно по мажоритарна изборна система с национални кандидатски листи на партии и коалиции от партии и независими кандидати. Президентът и вицепрезидентът се избират от една кандидатска листа.

Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката могат да бъдат предложени за регистриране само от една партия, коалиция от партии или инициативен комитет. Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката се регистрират с обща кандидатска листа от Централната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия обнародва в "Държавен вестник" не по-късно от 30 дни преди изборния ден кандидатските листи, като посочва техните имена, дата на раждане, партиите, коалициите от партии или инициативните комитети, които ги предлагат.

При вота за държавен глава избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Ако никой от кандидатите не е избран, в седемдневен срок се провежда нов избор, в който участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове.

Споровете относно законността на избора за президент се решават от Конституционния съд в едномесечен срок след изборите.

Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат.