МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”
МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл” / Sofia Photo Agency, архив
МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”
44151
МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”
МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”
  • МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”
  • МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл”

С решението за затваряне на бургаската рафинерия „Лукойл - Нефтохим" можеше да застрашим сигурността на страната. Това заяви в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ „Денят започва с Витамин" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите на вицепремиера в страната има запаси за нормална работа на системите един месец, но ако кризата се е била задълбочила, е можело да възникне сериозен проблем.

Според Цветанов когато се взема подобно решение, трябва да има ясен план за действие. МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл" за гориво, съобщи още вътрешният министър. Вече е разработен план за разсрочено плащане.

Цветанов отказа да коментира намерението на другия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков да намали парите за МВР догодина чрез медиите. По думите на вътрешния министър е нормално да има различия, но това не означава, че има конфликт.

Запитан дали случилото се във Великобритания може да пренапише бюджета, тъй като според прогнози на анализаторите от 2-5 години подобни безредици могат да възникнат и в България, вътрешният министър заяви: „Много гъвкаво и много стратегически трябва да се гледа, когато се говори по темата „Сигурност". Свободните съчинения водят само до демотивация в състава и предпоставки за реализирането на цели, които си поставя както организираната престъпност, така също и някои политически субекти за анархия и за безредици по улиците на страната. Министерството на финансите внася проектобюджета за обсъждане в Министерския съвет и винаги има сериозен дебат по темата. Когато бъде внесен в Народното събрание, това е решение на МС за проектобюджета. След това има дебат. По време на дискусиите, които се водят и в съответните комисии, и в пленарната зала, се правят и корекции на перата, които са предвидени като разходи в бюджета".

Министър Цветанов заяви още в съвместния сутрешен блок на Дарик и БНТ, че е доволен от работата на полицията по случая с убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в столицата. Относно реакцията на органите на реда и обвиненията срещу един от заподозрените по случая Николай Русинов Цветанов каза: „Нито за миг не сме си позволили да го сочим като извършител, а като съпричастен към извършването на това престъпление или евентуално извършител. Когато бяха задържани двамата заподозрени, Пламен Трифонов, който в момента е с постоянна мярка „задържане под стража", мина на полиграфско изследване. Николай Русинов отказа да мине на полиграфско изследване. Аз смятам, че разследването, всичко, което е събрано като доказателства, смятам, че прокуратурата и МВР си свършиха своята работа".

Цветан Цветанов отговори остро на въпроса дали МВР е започнало активната работа по случая едва след появата на обществения интерес: „Изземването на веществените доказателства от местопрестъплението е в началната фаза на разследването на всяко едно престъпление. Ако имаше пренебрегване от разследващите и от тези, които участваха по този случай в самото начало, нямаше да изземем тези веществени доказателство и всичко щеше да бъде опорочено и може би щяхме да се лутаме в момента и да нямаме нито една находка като веществено доказателство".

По отношение на отказа на МВР да получава дарения от частни лица и фирми, министър Цветанов заяви, че това е решение, взето на базата на сериозен анализ, а не под натиск. „Ако решавах под натиск, това би било несериозно за институцията, която представлявам", категоричен бе вицепремиерът. По думите му МВР е проверило всеки човек или фирма, които искат да направят дарение.