Кражбата на катализатори от коли - новата мода в грабежите
Кражбата на катализатори от коли - новата мода в грабежите / Sofia Photo Agency, архив
Кражбата на катализатори от коли - новата мода в грабежите
44159
Кражбата на катализатори от коли - новата мода в грабежите
  • Кражбата на катализатори от коли - новата мода в грабежите

Три групи делят наркопазара в София, съобщи в интервю за Дарик началникът на столичната полиция комисар Валери Йорданов. Той уточни, че най-често използваният наркотик са амфетамините и тревата за сметка на хероина, чието потребление е намаляло значително.

Паралелно с трите организирани престъпни групи, които се занимават с разпространение на наркотици на пазара в столицата, гравитират и хора, които не се отчитат на никого, добави още комисар Валери Йорданов.

Пред Дарик шефът на столичната полиция разказа и за нова мода в грабежите. Става дума за кражба на катализатори от леки автомобили. Заради ценните метали, които се намират в него, престъпници режат ауспуха на колата и предават катализатора за цветни метали. Две организирани групи се занимават с този вид кражби.

„Отчитаме, че това е една практика, започнала отскоро. Убедени сме, че тези катализатори, които се крадат, се предават за цветни метали, тъй като там има известно съдържание и на платина, и на други ценни метали", уточни Валери Йорданов.

Относно убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина комисар Йорданов заяви, че има доста неясноти около случая: „Дадена е съдебна поръчка за намерените веществени доказателства за чужбина. Чакаме резултатите и продължаваме работата по всички хора, които са били засечени около случая. В никакъв случай не може да се каже, че това е затворена страница за нас. Случаят все още е открит, тъй като има доста неясноти по обективни причини".

Все още не е ясно дали тежкият инцидент, при който двама пешеходци бяха пометени от автомобил, докато чакаха на спирка на булевард „България" е вследствие на среднощна гонка, съобщи още шефът на столичната полиция.

От средата на септември МВР ще предприеме мерки за отпушването на булевардите, идващи от кварталите към центъра. Това ще стане като на места светофарите ще бъдат заменени от пътни полицаи.

Цялото интервю с началника на столичната полиция комисар Валери Йорданов чуйте в звуковия файл