Шефът на РДНСК-Пловдив и университетски преподавател имали бизнес с Венко Измамата
Шефът на РДНСК-Пловдив и университетски преподавател имали бизнес с Венко Измамата / netinfo

Директорът на РДНСК-Пловдив Димитър Кацарски и Стефан Шилев - гл. асистент и доктор по екология и биотехнологии в Аграрния университет, са съдружници в обща фирма с Венелин Качаков, организатор на престъпната схема с „Еврохолидейз" -фирмата, която измами над 226 души с екскурзия до Малдивите. Шилев и Кацарски са участници в една от фирмите му „Брег Консулт" ООД, като Кацарски е прехвърлил дяловете си на Качаков през май 2010 г. Тримата освен като съдружници се познават и по партийна линия. Интересното в случая е, че Кацарски и Шилев твърдят, че почти не познават Венелин с прякор Венко Измамата. „Още не мога да повярвам, че това се случи, това е удар за нас", заяви за Дарик преподавателят в Аграрния университет Стефан Шилев. По думите му общата им фирма никога не е функционирала. Справка в търговския регистър обаче показва, че фирмата съществува и до днес. Идеята на създаването й е била да бъде консултанска фирма за европроекти.

Заради служебната ангажираност на участниците във фирмата не е осъществила никаква дейност, обясни Шилев. Това потвърди за Дарик и шефът на РДНСК. Стефан Шилев  бе категоричен, че с Димитър Кацарски никога не са знаели за другите дейности на Качаков. „Не го познавам достатъчно и бяхме подведени за тази фирма, не знаехме, че той се занимава с незаконна дейност", допълни Стефан Шилев. Той обясни, че Кацарски е прехвърлил дяловете си на Качаков формално за сумата от 1 евро. Шилев заяви още, че от няколко месеца се опитва да развали съдружието си с Качаков, но тъй като няма неговото съгласие, това не се е случило. "С Кацарски сме приятели, познаваме се още преди да членуваме в ГЕРБ. Сигурен съм, че и той никога не е знаел за това с какво се занимава Качаков.", заяви още Стефан Шилев. С Венелин се запознахме по време на евроизборите, допълни той. Шилев е бил кандидат за евродепутат през 2009 г.

В ареста, освен Качаков, са и Георги Христов - собственик на фирмата, и Георги Пасев, който е консултирал Качаков. Срещу тримата има повдигнати обвинение за измама в особено големи размери. Откраднатата сума засега възлиза на 154 000 лева, но жалби са подали едва 31 души от всички измамени. Стана ясно, че сред измамените има депутати, както и хора на високи и отговорни постове, като близките им не са знаели за намеренията им за екскурзия.