Спасители издирват планински водач, изгубил се в Рила
Спасители издирват планински водач, изгубил се в Рила / снимка: Sofia Photo Agency
Планински спасители издирват водач, изгубил се в Рила
44308
Планински спасители издирват водач, изгубил се в Рила
  • Планински спасители издирват водач, изгубил се в Рила

Спасителна акция за издирването на 68-годишен планински водач се провежда в района на Сухото езеро над Рилския манастир. Мъжът е водил група от 8 души от Добрич, които са се движили от хижа "Мальовица" към манастира.

Туристите са тръгнали от заслон "Страшното езеро" в сряда. На следващия ден са продължили от Кобилино бранище към Рибни езера. Водачът не бил в добро физическо състояние и изоставал от групата. Туристите продължили за Рилския манастир и оставили водача на Кобилино бранище. Той ги уверил, че познава пътя и ще ги настигне.

Сигналът към Планинската спасителна служба е подаден в петък вечерта, уточни за Дарик дежурният в ПСС Иван Драгошинов.

"Последното, което знаем, че е преспал на Кобилино бранище, единственият път от там към Рилския манастир е през Сухото езеро. По непотвърдени данни, в петък вечерта полски туристи са минали и са казали, че са чули глас, но нищо сигурно. Нашите хора обхождат района, за да проверят сигнала. Неговата съпруга се е обадила и е казала, че за последно се е свързал с нея в четвъртък около 17 часа, казал, че е на Кобилино бранище, ще преспи там и че ще слезе в Рилския манастир, но не е слязъл. Въпрос на анализи е да се установи какви са тези водачи, кой ги оторизира, каква отговорност поемат, как хората им се доверяват, добре че групата се е прибрала, че можеше да стане и по-голяма беда. Още в началото водачът е бил с проблеми, но защо е тръгнал, защо се е навил да води група?!", каза Иван Драгошинов.

 

Драгошинов съобщи, че преди две години водачът е претърпял катастрофа и се движел бавно и трудно, според него е недопустимо в такова състояниеда той да тръгне на такъв сериозен преход.