Лукойл България - единствен доставчик на гориво за министерството на Дянков
Лукойл България - единствен доставчик на гориво за министерството на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
"Лукойл България" - единствен доставчик на гориво за министерството на Дянков
44374
"Лукойл България" - единствен доставчик на гориво за министерството на Дянков
  • "Лукойл България" - единствен доставчик на гориво за министерството на Дянков

"Лукойл България" е единственият доставчик на горива за нуждите на Министерството на финансите за следващите 18 месеца. Това показва справка на министерството, дадена на Дарик по Закона за достъп до обществена информация. Договорът с "Лукойл България" е сключен през юли тази година - по същото време, когато Агенция "Митници" отне лиценза на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", заради което тя временно спря производството на горива.

Според справката на Министерството на финансите доставчикът на горива от януари 2009 година до юли тази година е бил "ОМВ България". Договорът е сключен по време на правителството на Сергей Станишев. За 30 месеца компанията е доставила близо 77 хиляди литра гориво. След изтичането на договора през юли тази година, финансовото министерство е избрал друг доставчик - "Лукойл България". Споразумението е сключено за 18 месеца. До края на 2012 година компанията трябва да осигури 38 хиляди литра гориво за нуждите на министерството. Към този месец министерство не дължи пари на доставчика на горива, пише още в справката.

Агенция "Митници" отне лиценза за производство на гориво на рафинерията в Бургас на 27 юли. Причината за това беше, че не са поставени измервателни уреди, както изисква наредбата за данъчните складове. Срокът за това изтече. След това Върховният административен съд реши "Лукойл Нефтохим" да работи, докато приключат споровете му с митниците за това основателно ли е отнет лицензът му за акцизен склад. Тогава в становището на Административния съд се посочваше, че спирането на изпълнението на решението за отнемане на лиценза не би застрашило важни държавни и обществени интереси и не може да осуети последващо изпълнение на акта на шефа на митниците Ваньо Танов. В същото време са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че то ще причини на "Лукойл" значителна или трудно поправима вреда", смятат магистратите.

Преди две седмици вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че с решението да се отнеме лицензът на "Лукойл" може да се застраши работата на МВР. Той съобщи още, че полицията дължи на компанията 8 милиона лева. Друг голям длъжник са и Българските държавници железници.