ГЕРБ хвърля в битката за „Дондуков”2 Росен Плевнелиев и Маргарита Попова
ГЕРБ хвърля в битката за „Дондуков”2 Росен Плевнелиев и Маргарита Попова / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Част от пресконференцията, на която премиерът Бойко Борисов представи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ
44478
Част от пресконференцията, на която премиерът Бойко Борисов представи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ
Росен Плевнелиев, кандидатът на ГЕРБ за президентския пост
Маргарита Попова, кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидентския пост
Обобщава Илия Вълков
  • Част от пресконференцията, на която премиерът Бойко Борисов представи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ
  • Росен Плевнелиев, кандидатът на ГЕРБ за президентския пост
  • Маргарита Попова, кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидентския пост
  • Обобщава Илия Вълков

Росен Плевнелиев е кандидатът на ГЕРБ за президент. Това обяви на пресконференция премиерът Бойко Борисов в присъствието на шефът на предизборния щаб на управляващите вицепремиерът Цветан Цветанов.

ГЕРБ издига правосъдният министър Маргарита Попова като кандидат за вицепрезидент, стана ясно още на пресконференцията. Така беше сложен край на спекулациите около кандидат-президентската двойка на управляващите за вота на 23 октомври.

„България има нужда от модерна визия и това трябва да бъде заложено на всички нива на власт”, посочи Бойко Борисов. Той заяви, че президентската двойка е избрана така, че в правителството да не се получи вакуум. „В Министерството на регионалното развитие и благоустройството има много силен екип и това е достойнството на Плевнелиев, че успя да постигне това”, изтъкна Борисов. По думите на премиера, Маргарита Попова е избрана за кандидат за вицепрезидент, защото съдебната система е „Ахилесова пета на България”. „Попова е доказан магистрат и тя може да промени това заради контактите си в съдебната система и в Брюксел”, каза премиерът.

За мен нищо не се променя. Като кандидат президент продължавам да работя по националните приоритети, заяви Росен Плевнелиев. „Ако получа доверието на българските граждани ще работя за това те да формират дневния ред на българските инстититуции. При всички случай няма да си мълча, тогава когато националните приоритети са в опасност”, допълни той.

Партия ГЕРБ прави изключителен силен ход днес. Тя показва, че в основата на държавността трябва и ще стои правосъдието. Това каза Маргарита Попова в качеството си на кандидат за вицепредидент на управляващите. „ГЕРБ заложи на двама Непрофесионални политици. Ние сме експерти и професионалисти, които работим за модернизация на държавата в рамките и на трите власти. Да правиш категорични реформи принадлежи на професионалистите”, изтъкна тя.

В сряда на заседание на Министерски съвет двамата министри подават оставки, за да могат да бъдат назначени на техни места новите министри, обясни министър-председателят. Борисов допълни, че няма намерение да губи време и затова още в сряда ще бъдат обявени новите министри.

Спекулациите около кандидата за президент на управляващата партия продължиха няколко месеца, защото до днес ГЕРБ официално мълчеше. През последните месеци премиерът Борисов даде да се разбере, че той лично няма влезе в надпреварата, макар името му като вероятен претендент да се спряга и до момента, като слуховете тези дни, идващи най-вече от страна на опозицията, го виждаха дори в двойка с Росен Плевнелиев за вице: „99,99% съм казал, че аз няма да се кандидатирам за президент. Вече ми омръзна година и половина да повтарям едно и също. Сложил съм 00,01% просто като нормална вероятност”.

В началото на годината Борисов твърдеше, че вицепремиер ще е кандидатът на управляващите за президент, като навярно визираше Цветан Цветанов. Тогава, обаче, се вихреше скандалът със СРС-тата, а изборът Цветанов да оглави предизборния щаб на управляващите даде да се разбере, че той няма да бъде номиниран за поста на „Дондуков” 2. Завъртяха се и имената на Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси.

Самият Росен Плевнелиев, който първоначално твърдеше категорично, че не желае да става държавен глава, не отрече зачестилите информации, че все пак той ще е избраникът на партията: „Ако аз съм човекът, който бъде посочен, ще съм първият, който ще излезе пред всички вас и ще каже „да, защото...” или „не, защото...”. Но при всички случаи искам да съм коректен към всички български граждани и не мога да коментирам нещо, което все още е хипотетично, виртуално. Ако стане реално, ще чуете много категорични и ясни думи”.