480-грамово бебе е прието в АГ болница
480-грамово бебе е прието в АГ болница / Sofia Photo Agency, архив

480-грамово бебе е било прието в неонатологичното отделение на АГ болница днес, съобщи пред журналисти шефът на здравното заведение Радослав Минков. Детето е преведено от интензивно отделение на болницата в Търговище, каза д-р Снежинка Цветкова, която завежда неонатологичното отделение в АГ болница. Тя допълни, че бебето е родено в 20-та гестационна седмица и преди транспортирането му до Варна е направено всичко възможно за първичната реанимация и за относителното стабилизиране на състоянието на детето. Новороденото е с дихателна недостатъчност и е на апарат.

Д-р Цветкова каза още, че през последните години се увеличава процентът на преждевременните раждания. Родените тази година с тегло под 1000 грама са 28. Някои от тях не  са оцелели. Част все още са под наблюдение. Обикновено техният престой е около 3-4 месеца. Медикът разясни, че според променените стандарти от година и половина деца с тегло над 600 грама и 22 гестационна седмица вече се приемат за живородени. Преди този период това се е отчитало като абортиран плод.

Причините за този ръст на преждевремнните раждания от една страна е общият здравен статус на жените, който включва много инфекции сред тях, безразборните контакти, абортите и търсенето на информация от интеренет, а не на адекватна помощ от специалист, смята д-р Цветкова. Нейните впечатления са, че недоносени бебета често раждат малцинствени и малолетни майки, за които това не е първа бременност.

Шефката на неонатологично отделение каза още, че подобряването на работата зависи от качеството и наличността на необходимата техника. Тя посочи, че в момента отделението разполага със седем апарата за обдишване на новородени деца, но преди няколко дни са се появили 8 деца и се е наложило взимането на апарат назаем.

Осигуряването на необходимия аспиратор да бъде разгледано като възможност при актуализацията на бюджета, обеща доц. Христо Бозов, зам.-кмет по здравеопазването. Той посочи, че в момента се оформя обществена поръчка за закупуване на апаратура за АГ болница на стойност 20 000 лева. Осигурената техника ще бъде предимно за рисковите пациенти. До момента общината е вложила в лечебното заведение около 5 млн. 600 хил. лева.