Майстори пицари мерят сили в международен шампионат
Майстори пицари мерят сили в международен шампионат / sxc.hu, архив

Първият международен шампионат по пица за Купата на България стартира във Варна. Събитието се организира от Асоциацията на българските пицари и неговия председател Радостин Кирязов - единственият българин, който участва активно в международни шампионати.

Основната цел на състезанието е да даде тласък на българите да се явяват на международни надпревари. Победителят ще спечели златна лопатка като трофей от шампионата и ще получи възможността да участва в Световния шампионат през 2012 г. в Италия. Останалите, които се класират от второ до пето място, ще могат да изберат в кой европейски кръг да се включат. Европейският шампионат се  организира в 12 различни града на континента. Амбицията е Варна да се превърне в столица на пицата за България и да се нареди сред градовете в шампионата.

Участниците в днешното състезание ще показват умения в приготвянето на класическа пица, която е с кръгла форма, диаметър от 33 сантиметра и дебелина на блата в края не повече от 1 сантиметър. Организаторите ще им предоставят брашно, вода, мая, сол, доматен сос и моцарела, а те ще имат възможността да покажат креативност чрез останалите продукти, които сами ще трябва да си осигурят.

Зрителите на състезанието ще станат свидетели и на акробатично шоу пица, в което отбори ще показват номера и умения с блатове. Шампионатът ще се състои на входа на Морската градина и ще започне в 10.00 часа. Присъстващите ще могат да вкусят от майсторските изпълнения на състезателите.