Над 100 шахматисти в спор за европейски титли в Албена
Над 100 шахматисти в спор за европейски титли в Албена / netinfo

В Албена официално бе открито 21-то издание на европейските индивидуални първенства по шахмат за момичета и момчета, девойки и юноши от 8 до 18 години. На церемонията присъстваха Свилен Нейков - министър на физическото възпитание и спорта и Силвио Данаилов - президент на Европейския шахматен съюз. Българският флаг беше вдигнат от призьорите на европейското първенство през м.г. - Габриела Антова и Киприян Бербатов.

При състезателите до 8-годишна възраст с най-добър ранкинг са български шахматисти, информира изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев. Той припомни, че във всички възрастови групи участват общо 1054 състезатели от 48 държави, което е абсолютен рекорд. „Организацията в комплекса е перфектна. Домакините ни предложиха чудесни условия за провеждане на европейските първенства и това веднага бе отчетено от нашите гости”, добави Велчев.

Най-многобройна е делегацията от Русия със 122 участници. България се представя от 80 млади шахматисти. На трето място по брой участници е Турция със 73 шахматисти.

Днес в петзвездния хотел „Фламинго Гранд” е насрочено заседание на Борда на Европейския шахматен съюз.