Започна Европейското по ветроходство
Започна Европейското по ветроходство / снимка: DarikNews.bg

Започват гонките от Европейското първенство по ветроходство в олимпийския клас RS:X.

Състезанието ще продължи до неделя, когато ще бъдат наградени и победителите. Над 200 участници от 33 държави на 4 континента присъстваха на официалното откриване на първенството на откритата сцена "Охлюва".

В церемонията участваха кметът на община Бургас Димитър Николов, председателят на Българска федерация по ветроходство Чавдар Александров и проф. Камен Фильов - председател на Комисията по бордсейлинг и кайтсърфинг към ISAF, почетен председател на БФВ.

„След успешното провеждане на европейския шампионат в клас Фин през 2009 г., съм радостен да дадем начало на най-голямото ветроходно състезание, организирано до момента в България", каза Чавдар Александров.

„Бургас е най-красивият град в България и най-подходящ за провеждане на Европейското първенство по ветроходство, заради чудесната комбинация от вятър и слънце по това време на годината", заяви кметът Николов.

Откриването на турнира завърши с пускането на 20 бели гълъба. Това стори капитанът на българския национален отбор по уиндсърф Ирина Константинова.