Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак”
Дикме: Доган да каже стои ли зад сделката за „Булгартабак” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дикме: Едва ли това беше най-добрият начин да се приватизира „Булгартабак”
44707
Дикме: Едва ли това беше най-добрият начин да се приватизира „Булгартабак”
  • Дикме: Едва ли това беше най-добрият начин да се приватизира „Булгартабак”

Земеделският министър в правителството „Сакскобургготски" Мехмед Дикме, който в началото на 2005 г. се раздели с поста си покрай опита за продажба на "Булгартабак" на "Бритиш американ табако", коментира приватизацията на дружеството в предаването „Денят" на Дарик:

Точно така, поне така беше обяснено на обществото, макар че приватизацията не беше основната причина.

Как вие бихте определили тази сделка, сключена действително доста бързо на фона на дългогодишните опити за продажба на "Булгартабак", сега да успеят толкова бързо да продадат дружеството?

Ами, вижте, аз искам да поздравя първо и купувачите, че са успели да приключат сделката, и правителството, че е приключило с тая сделка, за това, че от повече от 15 години се мъчат да продадат "Булгартабак" и все не успяват и не успяват. Но само дотук с поздравленията за това, че само са успели да направят тази приватизация. Иначе...

Те са си за поздравления.

...едва ли това беше най-добрият начин да се приватизира "Булгартабак".

Въпреки всички коментари покрай сделката в обществото остава въпросът кой купува "Булгартабак" и каква е неговата цел като последващи стъпки, свързани със съдбата на дружеството. Вие някаква информация имате ли повече?

В обществото и в медиите тече много информация. Аз бих си задал един друг въпрос - къде е най-големият защитник в кавички на тютюнопроизводителите и защо мълчи? Защо, след като разсипа три пъти приватизацията на "Булгартабак", на сериозни инвеститори, на много, много по-висока цена, с много, много по-високи ангажименти от сегашните, които са, той на три пъти провали приватизацията, а сега мълчи? Сега мълчи. Защо мълчи и къде се крие? Открийте го тоя човек да излезе и да каже има ли нещо вярно в това, което се коментира и в медиите, и което се пуска и като слухове, че примерно има някакво участие зад, и стои зад приватизацията на "Булгартабак". Колкото до интересите на тютюнопроизводителите, защото аз ще коментирам тази тема, преди десет години, когато започнахме приватизацията на "Булгартабак", един от кандидатите, т.е. кандидатът, който беше реално на прага да спечели тогава търга за приватизацията на "Булгартабак", беше дал 9 пъти повече, че ще купува тютюн, и цена, по-висока от тази, която е в момента. И тогава се провали. И тогава имаше, ако си спомняте, много големи ексцесии. През 2005 г., когато нашето правителство стигнахме до приватизация на "Булгартабак", кеш "Бритиш американ табако" плащаха двойно, 200 милиона евро, плюс 100 милиона евро инвестиции, плюс това да превърнат България в регионален център за дистрибуция на продуктите на "Бритиш американ табако". Освен това "Бритиш американ табако" бяха поели конкретни ангажименти за развитие на тютюнопроизводството и те го доказаха в Полша, защото тези ангажименти в Полша доведоха до увеличение на производството на тютюн от 30 хиляди тона до 130 хиляди тона, а в България след 2005 г. от 60 хиляди тона политиката доведе до 20 хиляди тона да намалее производството на тютюн.

Е, да де, да де, но и тогава, сега признавате, че и в двата случая тогава тъкмо ДПС беше спирачката за тези сделки...

...един човек, който управлява ДПС, защото трябва да разграничите тези неща. ДПС винаги е било за приватизация и за прозрачна, но човекът, който представлява ДПС, е винаги бил против приватизация. И за голямо съжаление аз много късно разбрах тези неща, иначе едва ли щях да бъда, щях да се включа в тези игри, които бяха направени тогава. Но това все пак е минало и нека да не го коментираме. Колкото до сегашната приватизация, лично за мен тази приватизация вече е приключила. Ангажиментите, които са, които са почти никакви, защото... аз и преди един месец казах, че в момента "Булгартабак" купува повече тютюн, отколкото е поел новият собственик като ангажимент да купува, инвестиции почти никакви, които ще бъдат направени, като профил, аз говоря, без да знам кой е собственикът, новият собственик, защото едва ли някой има в България, т.е. има хора, но обществото и медиите не знаят точно със сигурност кой стои зад тази сделка, той едва ли има в тези ангажименти, които е поел, намерение да инвестира и да развива самата компания и тютюневия отрасъл в страната. Иначе действително печелившите... има една много хубава българска поговорка - не е луд този и не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го е дал.

Пет хиляди тона тютюн е записано в договора минимално количество за изкупуване от български производители годишно. Вие сте наясно, в контакт сте и с тютюнопроизводителите, що за количество е това на фона на онова, което произвеждаме?

Това е количество тютюн, което се произвежда от 10 души в България тютюнопроизводители. Запомнете го добре, от десет, даже десет може да е много, защото "Булгартабак" купува основно едролистни тютюни, които ги влага в производството на цигари, от сорта вирджиния и сорта бърлей. Най-големият производител в България на тютюн вирджиния гледа самият той, една компания гледа хиляда тона. Има компании, които гледат по 300, 400, 500 тона, така че, общо взето, на 10 души тютюнопроизводители. Масовият тютюн, от тютюнопроизводителите който се отглежда, ориенталският тютюн, за голямо съжаление изцяло е пренебрегнат от "Булгартабак" и "Булгартабак" едва ли ще се обърне и ще изгради някаква програма за развитие именно на този отрасъл да осигури заетост на така наречения електорат на Движението за права и свободи. И аз очаквах и партията, и лидерът й да излязат от парламентарната трибуна дори с декларация, дори с въпроси, защото има много неясноти, но може би те не излизат, защото или участват, или знаят кой стои в самата сделка. Но между другото моята препоръка за новия собственик е, без значение кой е той, няма лошо, темата вече е приключила, и най-доброто, което би могъл да направи, без значение кой е той, да свика една пресконференция, на която да ви покани и вас, журналистите, представители на неправителствения сектор, на синдикатите, на съюза на тютюнопроизводителите, и открито, без притеснения да каже своите намерения за развитието на компанията, за развитието на тютюневия отрасъл в страната. Безспорно "Булгартабак" е структуроопределяща кампания в България и мисля, че е необходимо малко по-сериозно внимание и по-сериозна ангажираност и на новите собственици по отношение на яснотата. А иначе, когато няма яснота, винаги ще има съмнения, винаги ще има догадки и какво ли не ще се коментира. Затова, тъй като сделката е приключила...

Казахте съмнения, казахте съмнения и догадки. От думите ви разбирам, че ДПС и Доган в момента действат заедно с правителството, защото все пак...

Това някой, за да го каже, трябва да го докаже. Аз днес на обяд обядвах и в един столичен ресторант на съседната маса чух една концепция как примерно оттук нататък има някакво споразумение за президентските избори. Но, разбира се, пак повтарям, това са все приказки, приказки, докато някой не излезе и открито не съобщи своите намерения и своите тези оттук нататък как да развива компанията. Няма нищо лошо и приватизацията не е мръсна дума. В България за голямо съжаление българските политици я направиха тази дума мръсна и синоним на корупция, а иначе държавата наистина трябва да се освободи от всички свои предприятия търговски, защото не й е това работа да се занимава с търговска дейност на държавата и нека частният бизнес да развива тези компании, но при ясни, точни условия и при прозрачност, защото най-големият интерес и на новия собственик, и на правителството в момента е прозрачността. Липсата на прозрачност, липсата на информация в обществото за хода на приватизацията, за начина на приватизацията и за новия собственик води до много догадки, до много съмнения и това не е в интерес на двете страни.

Не мога да не се хвана за репликата ви за президентските избори. Допускате ли, че "Булгартабак" е разменна монета тъкмо за подкрепа на електората на ДПС към определен кандидат за президент?

Не, аз ви казах какво чух днес в един столичен ресторант, така че не бих искал да коментирам това, което хората говорят, и за да не говорят, за да не правят спекулации, хубаво е да излязат и да кажат ясно нещата и двете страни - и правителството, и новият собственик.

Казвате, че решението на ДПС зад кого застава на президентските избори може и да разплете тези догадки.

Задайте го въпроса защо ДПС мълчи, защо ДПС не коментира, защо ДПС не защитава досега стачки, бунтове. Смениха един министър, втори министър, спряха една приватизация, втора, трета, където цените, за "Булгартабак" цената беше много по-висока от тази, условията за изкупуване на ориенталския тютюн бяха 9 пъти по-големи от сегашните и въпреки всичко спряха приватизацията. Е, питам сега защо мълчат, бе. Ако това е било целта на приватизацията, защото, пак повтарям, разграничавайте, ДПС е партия, която не се занимава със сделки, лидерите й, че се занимават със сделки, това не значи, че... защото ДПС представлява именно онези 300 хиляди измъчени и отрудени тютюнопроизводители, които най-много страдат от това нещо, за разлика може би, казвам за разлика от техните лидери, които по всяка вероятност, след като мълчат, ще бъдат от другата страна на барикадата.

Сега, когато не сте вече в ДПС, съжалявате ли, че тогава бяхте част от отбора, който води онази битка срещу приватизацията, на два пъти беше блокирана сделка? Ще признаете ли колко висока беше цената на монетата "Булгартабак", която очевидно Доган е използвал политически през всичките тези години?

Вижте, аз винаги съм бил за приватизация на "Булгартабак" и винаги съм работил с ясното съзнание да бъде приватизиран "Булгартабак". Нали си давате сметка, че...

Аз говоря за употребата от страна на ДПС на казуса и на това дружество.

Боже мой, ако смятате, че един депутат дори, който и да бъде той, е наясно с това решение, значи или сте много наивна, или изобщо не сте в час въобще с политиката на ДПС. Има един човек и около него един или двама души, които знаят какво става. Всичко друго чака да им се пусне и да им кажат какво трябва да говорят. Нищо повече. Това е истината. Така че, пак повтарям, тук за мен е много странно, че Доган, защото го персонализирам, аз много рядко персонализирам, когато говоря, на три пъти спря приватизацията на "Булгартабак", два пъти в нашето правителство и един път след това в правителството на БСП. Условията и цената беше много по-висока, и той я спря. Е сега защо мълчи, когато условията са много по-лоши, не е защитен и даже един тютюнопроизводител от електората, от така наречения електорат, защото само в Кърджалийско се произвеждаше над 20 хиляди тона тютюн. "Булгартабак" казва, ще купуват 5 хиляди тона, и то не ориенталски тютюн, някой казал ли е какъв сорт, какви сортове? Освен това някой някъде записал ли е на каква цена ще купуват тези тютюни, защото аз мога да декларирам, че ще купя 100 хиляди тона тютюн, обаче на цена 50 стотинки на килограм. Тези неща в договора ясни ли са?

Това са въпроси, които очевидно трябва да бъдат изяснени в последващите дни. На финала, вас притеснява ли ви това, че всъщност няма стратегически инвеститор, даже се появиха информации, че ще има такъв стратегически собственик, но дружеството, което в момента купува, финансовият инвеститор, ще продаде "Булгартабак" на части?

Вижте, няма лошо в това инвеститорът да бъде български. Няма лошо в това, казвам, колкото и да са ми лоши впечатленията от дейността на моя бивш лидер г-н Ахмед Доган, няма лошо и той да бъде собственикът на "Булгартабак", разбирате ли? Но трябва да има ясна стратегия, да излезе и да каже - ето, аз купих "Булгартабак", смятам по този начин да го развивам, да запазя тези работни места, да изкупувам толкова тютюн, да направя такава програма за развитие на тютюнопроизводството, дали ще сменя сортовете и т.н., или пък за един период от време ще сменям сортовете, еди-какво си ще направя, ще инвестирам толкова, ще увелича производството... Ясно, точно стратегия и политика. Липсата на такава, разберете, че е най-лошото нещо и мълчанието е най-лошото нещо, което е за тази сделка. Между другото от политическа гледна точка, ако говорим за самата сделка, аз се опасявам, че тя ще донесе и много негативи на сегашните управляващи, защото именно това правителство и досега се очертаваше като един голям борец срещу корупцията, срещу лошата приватизация и т.н., и те оттук нататък, от днес трябва да започнат да обясняват, трябва да започнат да обясняват защо и какви са предимствата именно на този вид приватизация, а не примерно приватизация, която да беше честна, открита, в която да участват мултинационални компании, да има един търг, който даде най-висока цена, и да го купи. Защото в крайна сметка дали пет хиляди тона някой ще купи тютюн или няма да купи, това няма никакво значение, защото изобщо не е никакъв съществен процент от тютюнопроизводството в страната.