В Силистра започна проект Радостта да си приет
В Силистра започна проект Радостта да си приет / dariknews.bg

Отдел „Образование” при община Силистра стартира проект „Радостта да си приет” с финансовата подкрепа на Ромски образователен фонд–Будапеща и Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Целта е да се гарантират по-добри условия за успешна интеграция и социализация чрез допълнително изучаване на българския език и изграждане на допълнителни умения за адаптивност.

Работата по проекта ще обхване 98 ученици на възраст от 7 до 13 години от ромски произход, 18 учители, обучавани за работа в мултиетническа среда, 30 родители, 18-ученици–наставници. Стойността му е 36 675 лв. и ще се реализира от октомври до май 2012 г. За постигане на целите ще бъдат организирани следните дейности: входна и изходна диагностика на езиковата компетентност на деца-роми; интерактивно обучение по български език, видеоуроци, учебни видеоматериали и електронни тестове, развлекателните игри и съвместни празнувания; тренинг и пътуващ семинар с учители; изграждане на консултативен кабинет за работа с деца и родители, консултации с родители; издаване на информационни материали; еднодневна екскурзия, излет.

Разчупеният модел на преподаване ще направи училищния труд приятен за децата и ще допринесе за разрешаване на проблема с големия брой отсъствия, ниския успех в училище, относително малкия процент роми, продължаващи своето образование в средни училища, неучастието на ромски родители в училищния живот и в училищните структури на управление.