Криле за всички отново събира почитатели на авиацията
Криле за всички отново събира почитатели на авиацията / Dariknews.bg
"Криле за всички" отново събира почитатели на авиацията
44745
"Криле за всички" отново събира почитатели на авиацията
  • "Криле за всички" отново събира почитатели на авиацията

Деветото издание на авиофестивала "Криле за всички" ще се проведе на 17 и 18 септември на летището край село Бохот. Тази година инициативата ще премине под мотото "Първи криле", съобщи Илиян Иванов, председател на авиационно сдружение "Криле", организатор на фестивала. "Повод за това мото е желанието ни да покажем на младото поколение от къде тръгва авиацията - от авиомоделизма, от ракетомоделизма, от най-простите до най-сложните модели", подчерта той. По време на фестивала ще бъдат показани демонстративни полети с различни класове авиомодели на деца авиомоделисти.

Присъстващите на фестивала ще могат да видят и атрактивно каране на радиоуправляеми модели. "Имаме човек от Плевен, който много добре владее тази техника, а такива в България са малцина", подчертаха организаторите на инициативата. На 17 септември ще бъде регистрацията, проверката на авиационната техника и ще се провеждат тренировки. Официалното откриване на авиофестивала е на 18 септември в 9,30 часа с демонстративни полети на авио- и ракетни модели и полети със самолети от леката авиация. В обедните часове в брифинг залата ще има лекция на тема "Добри идеи, добри практики в развитието на ултралеката авиация". Лектор ще е Тоби Качаков, председател на клуб "Млад орел" Пловдив.

Сред атрактивните машини, които ще бъдат представени на посетителите, е самолет «Бигъл пъб 121». Това е английски самолет, използван за първоначално обучение на пилоти в кралската ВВС на Англия, разказа Антон Георгиев, член на управителния съвет на сдружение «Криле». Той уточни, че самолетът е двуместен, произведен е през 1969 год. и досега няма друг такъв в България. Возилото е подарено на Антон Георгиев, но иначе стойността му е около 20 хил. евро. Самолетът ще бъде използван само за развлекателни полети, поясни той.

Тази година в програмата на авиофестивала се очаква да участват около 20 летателни апарата - самолети, мото и делтапланери и парапланери, няма да има полети с балон и скокове с парашут.

Ще има и по-строга дисциплина заради нова наредба на Гражданска въздухоплавателна администрация за провеждане на такъв тип събирания. Причината за затягането на мерките е трагичния инцидент на летище «Приморско», при който загинаха двама души.