Бургазлийка с три медала от Спешъл Олимпикс в Атина
Бургазлийка с три медала от Спешъл Олимпикс в Атина / netinfo

С три медала се завърна в Бургас Анета Захариева след участието си в Световните летни игри за деца с ментални дефицити Спешъл Олимпикс в Атина. Кметът Димитър Николов и зам.-кметът по здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян посрещнаха днес в Общината момичето, прославило града ни на престижния спортен форум, треньора й Тодор Марков, нейни близки и приятели.

Анета се състезава в дисциплината тенис на маса и след изиграни 58 срещи в гръцката столица през месец юли тази година, тя успя да завоюва златен медал за смесени двойки, сребърен - за двойки жени и бронзов - за индивидуално представяне.

При днешната среща кметът Николов поздрави участничката за големия успех и връчи на нея и треньора й почетни грамоти. Той им благодари за това, че носят слава на Бургас, а на близките и приятелите на Анета за подкрепата, която й оказват. Николов изрази готовността на Община Бургас също да помага на бургаската спортистка при подготовката й за предстоящите й участия.

Анета Захариева е на 16 години, ученичка в Професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров". Тренира тенис от 7 години. В Атина тя се състезава заедно с още 15 спортисти от България и общо 7000 състезателя в 22 дисциплини от 185 държави.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено пред 1968 г. от Юенис Кенеди Шривър и е признато от Международния олимпийски комитет.