Третокласникът, върнал над 2 бона, мечтае за клавир
Третокласникът, върнал над 2 бона, мечтае за клавир / Sofia Photo Agency, архив
Третокласникът, върнал над 2 бона, мечтае за клавир
44837
Третокласникът, върнал над 2 бона, мечтае за клавир
  • Третокласникът, върнал над 2 бона, мечтае за клавир

Заради честността си третoкласник стана герой не само в родния си град Аксаково, но и в цяла България. В навечерието на новата учебна година детето намери и върна загубена чанта с ключове и 2200 лв. на собственика им.

Първата реакция на Александър Йорданов, щом се натъкнал на чантичката с крупната сума, била да я занесат в районното управление. “Татко паркираше автобуса, а аз се разхождах на паркинга. Така видях парите, случайно. Отидох при тати и му казах да ги предадем в полицията”, каза момчето.

Малкият Александър смята, че това е била най-правилната постъпка. Да бъде честен са го учили вкъщи, в училище също са му казвали, че трябва да бъде добър. Неговата честност е била посрещната с овации не само от близки, съученици и учители. „Полицаите казаха, че съм постъпил добре”, обясни той.

Хубави думи по адрес на Сашко каза и Мариела Петрова, директор на аксаковското училище „Св. Климент Охридски”, където учи Александър. „Той е добро дете. Послушно, не създава проблеми никакви. Винаги е изпълнителен, стриктен. Добър ученик е”, разкри Петрова.

Момчето с охота разказва и за реакцията на собственика на чантичката, който притежава транспортна фирма.  „Той ми благодари и ме почерпи с малка сума, която аз ще си запазя в банката и като стана голям ще си купя нещо”, разказа детето. То си има мечта, която иска  да се реализира в по-краткосрочен план. „Аз съм музикант и искам мама и тати да ми купят хубав клавир”, допълни Сашко.

От обясненията му става ясно, че той не живее в богато семейство. Джобните, които получава, са левче, понякога два, които харчи като всяко дете.