Цветан Цветанов за предстоящата предизборна надпревара
Цветан Цветанов за предстоящата предизборна надпревара / Sofia Photo Agency, архив

Разговор с председателя на предизборния щаб на ГЕРБ и вътрешен министър на България Цветан Цветанов в „Седмицата” на Дарик:

Откога сте в отпуск като вътрешен министър?

От 23-и ще бъда в отпуск. Това е всъщност след последното заседание на Съвета на министрите, което ще бъде на 22 септември.

Това е причината да не излезете и по-рано.

Не, няма, просто тогава стартира и самата предизборна кампания. До 30 октомври всъщност съм в отпуск, за да няма…

До кого…

…спекулации в това, че министърът на вътрешните работи е председател и на предизборния щаб.

Няма да ходите в МВР.

Не, няма да ходя. И всяка една среща, която ще бъде правена, ще бъде в моя партиен офис, в който имам кабинет, и ще бъда през цялото време в движение в страната, за да мога да посетя колкото е възможно повече общини. И като цяло в София няма да бъда през този период от време.

До кого ГЕРБ ще подава сигнали за престъпления, свързани с изборите? Кой ще ви замества? Вие ще трябва да пишете на някой в МВР.

Заместник-министър Веселин Вучков ще замества министър Цветанов до момента, до който той е в отпуск, и това е по принцип процедура, която се прави във всяко едно отсъствие, когато титулярът на министерството е в отпуск.

Ще използвате ли служебен държавен автомобил по време на кампанията?

Вчера съм подписал писмо до директора на Националната служба за охрана, че по време на отпуска ми, от 23-и до 30-и, разходите, които са транспортни, за автомобилите, които ползвам, да бъдат заплатени от... ще бъдат заплатени от Политическа партия ГЕРБ.

Тоест вие ще пътувате с колата на НСО, но ГЕРБ ще плати.

Това е във връзка с други обстоятелства. Иначе, ако...

Това е във връзка с охраната.

Точно така, но...

А ще плащате ли за колите на охраната, ГЕРБ...

Всичко, което е като разход за моето обезпечаване, ще бъде заплатено от партията.

Само една тема като вътрешен министър, тя всъщност може да се окаже и предизборна. Според вас ще повлияе ли на изборния резултат неуспехът България да стане част от свободното пространство за движение на Шенген? Неуспех, който се очертава заради ветото, което Холандия се готви, Нидерландия се готви да наложи.

Разбира се, че някой ще се опита да го изведе като политически акцент. Това, което мога да кажа, е, че България и Румъния покриха критериите, които са като изискване за влизане в Шенгенското пространство, и към март месец 2011 г. това беше много ясно изразено с всичките мисии, които приключиха по проверките, които бяха направени в двете държави. Това, което е много важно, и това, което всъщност вече има и като коментар от другите страни-членки на Европейския съюз, че когато има изискване, критерии и условия за приемане на страна членка в Шенген, или приемане на страна-членка в Европейския съюз, тези критерии важат както за старите членове, така също и за новоприетите, които трябва да бъдат приети. Това, което в момента имаме като ситуация, е, че днес Европейският съюз е коренно различен, от гледна точка на това, което се случи през последните 8-10 месеца. Знаете, събитията, които бяха и в Северна Африка, знаете, огромният миграционен поток, който се изсипа към Италия, към Малта, и това, което, разбира се, има като проблеми в последните няколко години на гръцко-турската граница, емиграционният натиск, който има от Турция и от Гърция към страните от Европейския съюз. Разбира се, че в момента това, което четем във вестниците, и това, което е като изказване от холандската страна при вчерашните дебати, които са имали в парламента и в Министерски съвети, разбира се, че те излагат аргументи, но трябва да имаме предвид и всичко, което е свързано с тяхното управление. Имаме една коалиция, която всъщност е коалиция с националисти, и това беше заложено и в тяхното споразумение за коалиционно правителство като условие, България и Румъния да не бъдат приети.

А вярно ли, че и Дания, и Финландия също са против, присъединяват се към Холандия. И там какви обяснения намирате?

В момента имаме изразена позиция на Холандия. Това, което за България и Румъния е удовлетворително, че последните 8-10 месеца успяхме действително с тази отвореност и с възможността да поканим експерти, политици да посетят съответните невралгични точки, за които смятат, че биха могли да бъдат проблемни в осигуряването на външната граница на Европейския съюз, и знаете, че имах и работни посещения в Бундестага в Берлин, в Ландтага в Мюнхен, където имах среща с депутати, и разговорите, които съм водил и с евродепутати, и с френски политици, смятам, че всичко това, което успяхме да постигнем като критерий, като изискване, вече е факт и страната ни действително е една от най-сигурните граници в Европейския съюз.

Но на 22 септември вече и вие не очаквате след нидерландското вето България да получи зелена светлина, виза за Шенген.

На 22-ри в дневния ред на Съвета на министрите надявам се ще има точка за Шенген, България и Румъния, и дискусията, дебатът, който ще бъде осъществен тогава, ще мога да ви кажа след заседанието повече подробности.

Парадоксалното обаче е, че българите са гласували три пъти подред срещу партиите, които са постигали успех в Европейския съюз. 2001 г. след падането на шенгенските визи и започването на преговорите беше свалено тогавашното правителство на Костов, което го постигна, 2005 г. беше свалено правителството на Сакскобургготски, малко след като подписа с Европейския съюз за присъединяване, 2009 г. Станишев загуби изборите, след като все пак постигна влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. Това значи ли, че пък може да стане така, че след неуспех с Шенген, това да повлияе на българите така, че да подкрепят ГЕРБ и това да е доказателство за силни антиевропейски настроения вече и в България, а не само Холандия да изтъква силни настроения, които пречат на българското присъединяване към Шенген?

В момента говорите за демократичните процеси, които се осъществяват във всяка една европейска държава. Когато има избори, българските граждани в случая са тези, които определят кое правителство да бъде сменено и какво правителство да дойде на власт. Това, което успяхме да направим през последните две години, това се дава като оценка и от евроатлантическите ни партньори, е, че България действително днес е променена с това управление, което имаме, и България успя да навакса изоставането за Шенген. Това, което е много важно, да запазим европейската перспектива, защото за нас е важно освен влизането в Шенген, също така и европейската перспектива, която има и за Западните Балкани, защото всички ние сме едно цяло и всички ние трябва да се грижим за колективната сигурност на Европейския съюз. Също така много е важно това, което Европейската комисия прави с подписването на реадмисионния договор, който предстои да бъде направен с Турция, защото това са част от мерките, които могат действително да решат проблеми, които към настоящия момент имаме, защото мога да кажа, че Фронтекс в момента много активно участва в охраната на гръцката граница. Знаете, че миналата година имаше възможност и български служители от Гранична полиция с термовизионните системи, с мобилните станции да отидат на място и да работят, и да участват активно в тази охрана, която трябва да бъде осъществена. Това, което в момента има като проблеми в Европейския съюз, разбира се, че започва да има евроскептицизъм не само в някои от водещите държави, но и в държави, които са по-малки, на фона на...

Аз ви питам виждате ли евроскептицизъм в България?

Аз не бих казал евроскептицизъм, но винаги съм казвал и това, което съм изразявал като позиция на Съвета на министрите на вътрешните работи, е, че всяка една страна трябва да бъде оценявана по обективни критерии и критериите да бъдат еднакви за всички, защото в момента би могло да се провокира евентуален евроскептицизъм, но аз смятам, че решенията, които ще се вземат, те винаги са в духа на консенсуса и за развитието на Европейския съюз.

... да говорим вече за изборите. Нали още 2-3 дни ще изпълнявате само функциите на министър. Президентските. Какво искахте да кажете с това, че вие може би сте единственият, който най-силно желае успеха на Росен Плевнелиев? Да не би да намеквате, че в ГЕРБ има хора, които не желаят неговия успех?

Не, но винаги, когато шефът на предизборния щаб, знаете, че понася отговорности относно предстоящите кампании и начина на организация за провеждането на тези избори. Затова и всъщност ще изляза отпуск, за да мога да бъда изцяло отдаден на всички структури, които са на Политическа партия ГЕРБ, на всички кандидат-кметове, общински съветници и, разбира се, че най-голямата отговорност пада върху лидера в лицето на премиера и, разбира се, на шефа на предизборния щаб, който всъщност отговаря за цялостния етап на подготовката, регистрацията, всичко, което е свързано с необходимата организация за провеждането на изборите. И в тази връзка винаги като председател на предизборния щаб, досега във всички кампании, може би повече от всеки един аз съм искал винаги победите и затова винаги съм се стремял към този резултат, който всъщност удовлетворява както структурите, симпатизантите, членовете и в голямата си част българските граждани, които всъщност са дали доверието си за ГЕРБ.

Стана голям въпрос покрай повдигането от ваша страна на тази тема - за подкуп, който бил искан да бъде платен на общинари в София от Плевнелиев като управляващ частна фирма. Имаше две интерпретации. Едното е, че вие сте си отмъщавал така, сигурно сте видял тези коментари, че вие не сте кандидатът за президент. Другата, която направи самият премиер, е, че сте направил гаф.

Това е много нелепо, но действително е може би, така, нормално в интерпретирането на позицията на определени политици. Това, което мога да кажа, е, че Росен Плевнелиев се ползва с доверието на цялата партия. Росен Плевнелиев се ползва с общественото одобрение на голяма част от българските граждани и сами разбирате, че когато се вземе политическо решение, това е силата на партията, да може да мобилизира всички за постигане на определената цел. Така че в тази посока това е абсолютно несъстоятелно. Това, което се случи, е, че участвах в един семинар, в който в продължение на час и 40 аз имах възможността да разговарям и да говорим по теми, свързани с предстоящите избори - купуването на гласове и всичко, което се заражда като проблеми през последните 10-15 години относно провеждането на едни местни избори. В тази връзка говорихме какви са всъщност мотивите, за да се върви към купуване на гласове, какви са последствията от подобен подход и какви всъщност са икономическите или политическите интереси от определени политически формации, които, влизайки в общинските съвети, изпълняват нечии корпоративни, корупционни практики и схеми. И за всички е много ясно, че в София през последните 15 години реално винаги е имало някакъв корупционен елемент, който е генерирал сериозен финансов ресурс, и ние всички сме свидетели, живеещи в София, в последните 20 години, откакто са настъпили демократичните промени.

Нека изясним, вие отворихте темата, вие трябва да я затворите. Да изясним фактите. Казал ли ви е Плевнелиев, че за да бъдат решени проблемите на Росен Плевнелиев, тогава тези хора са му поискали 500 000 евро. Това е точният цитат, който непрекъснато се повтаря. Казал ли ви е?

Аз мога да потвърдя всичко това, което Росен Плевнелиев е казал 2007 г., с интервюто, което е дал за вестник „Банкеръ”.

Там не говори обаче за 500 000 евро.

Това, което Росен Плевнелиев, и анализът, който беше направен в този вестник, той дава ясната картинка за това, което се е случвало в София. Това, което може би действително беше допуснато като грешка от моя страна, е, че всъщност използвах
пример, който според мен не беше уместно може би в тази конфигурация на хора, които присъстват, да бъде споменат, защото веднага...

Казвате сбърках.

... защото след това имаше такава интерпретация и такова художествено обогатяване на всичко това, което съм казал, което, разбира се, даде една възможност на политици, на партии, на кандидати, които нямат какво да предложат като политика, или това, което биха направили като кандидати за съответните постове, за които искат общественото одобрение, и всъщност те веднага се хванаха за нещо, което биха могли да си го развият и да търсят по този начин да мине цялата им кампания, защото вижте, когато нямаш политическите аргументи, когато нямаш програмата, когато не можеш да отчетеш какво си свършил като представител на дадена изборна длъжност, която е била в общински съвет, примерно, да речем като кандидат за кмет, или участвайки в изпълнителната власт, ти днес няма как да отчетеш какво си направил. Ти трябва да очерниш опонента си, за да можеш да търсиш неглижирането или отблъскването на голяма част от избирателите да отидат да гласуват. Защото ниската избирателна активност може би ще бъде угодна за тези, които биха могли да завъртят някакви други интереси.

Ама той въпросът е друг.

Момент, това е много важно между другото, защото аз се връщам конкретно за този казус, който в рамките на 7-8 години не е бил решаван. Кажете ми кой беше този, който направи цялостен анализ на цялата тая случка?

Питате кой го реши? Решил го е кметът Борисов с общинския съвет.

Момент, нека да погледнем как започва обаче. Започва 2001 г. Тогава всъщност Столичният общински съвет взима решение, което обаче автоматически отива към „Софийски имоти”, където трябва да се направи необходимата заменка. След това обаче не се взима решение на Столичен общински съвет и в тези години някой зададе ли си въпроса: кой управляваше „Софийски имоти”, защото до 2004 г. председател на борда на директорите е Симеон Симеонов, човек във Висшия партиен съвет на БСП. И след неговото... неговата смяна всъщност идва общински съветник също от БСП. Другото, което е много важно, и това просто благодаря на колегите, че са извадили архива, за да видят стенограмата от заседанието, когато се е взело решението и когато е гласувано в общинския съвет. Всъщност се вижда, че въпросният човек, който най-много говори, най-много се прави на борец за правда и свобода, всъщност той е гласувал против. Така че в тази посока нека хората да преценят кой какво е правил и кой какво е направил...

Във връзка с кампанията...

В тази тема, в тази тема Росен Плевнелиев и това, което в момента някой продължава още да му е угодно да го хвърля в публичното пространство, аз смятам, че софийските общински съветници могат много ясно да дадат един цялостен анализ на всичко, което се е случило в София през последните години. Господин Вълчев, детските градини, които бяха разграбени с решение на Столичен общински съвет през тези 15 години. Пътната артерия, която трябваше да не се дава и да не се предоставя на лица, които правеха търговски обекти, и след това общината трябваше да плаща в пъти повече обезщетения, давам ви за пример Околовръстния път. Защо за тези години никой не правеше тази политика, която да даде развитието на инфраструктурата в София и придвижването на гражданите по възможно най-добрия начин.

Господин Цветанов, всичко това, което казвате, е важно, но в края на краищата в кампанията ще се съсредоточи въпросът премълчал ли е кандидатът за президент, че някой лично, той казва не лично, или чрез друг, му е поискал 500 000 евро подкуп, и съответно хората ще си задават въпроса - а той ще премълчи ли и нещо друго, докато бъде президент. Затова е важно да изясним факта...

Не...

... така ли беше, той дойде при вас и ви каза: тези хора, за да ми решат проблемите, защото вие така го казвате, ми поискаха 500 000 евро, или това беше ваша някаква интерпретация, която е неточна, и сте сбъркали с нея?

Понеже... за да няма интерпретации в бъдеще време от това, което казвам във вашето студио, аз ще се придържам към това, което Росен Плевнелиев е направил като изказване 2007 г., и Росен Плевнелиев това, което каза на пресконференцията в партия ГЕРБ. Това, което е много важно, ако някой е толкова загрижен за проблемите и е искал да покаже другото лице, а не това, което е всъщност, е могъл и 2007 г. да се самосезира, или пък да подаде сигнал за всичко тава, което се говори.

Друг въпрос, който се въртеше доста тази седмица, а вие защо като заместник-кмет по сигурността не сигнализирахте тогава. Научавате от крупен бизнесмен, че на чужда фирма се иска конкретна сума...

Само да ви кажа, че от декември месец 2006 г...

А, вие не бяхте вече зам.-кмет...

Аз вече съм освободен като заместник-кмет на Политическа партия ГЕРБ.

Добре...

Ето, това са пак въпроси, които някой може да ги задава...

А като председател на партията защо не отидохте? Т.е. не... било ли е толкова ясно това, което ви е казал тогава Плевнелиев, колкото сте го изинтерпретирали после в това дълго изказване.

В общи линии това, което той е казал 2007 г., това е всъщност, и това, което всъщност реално е като ситуация. Но тука видяхте, че вчера излязоха общински съветници от БСП, депутат от БСП, който вече говори, че тези имена са споменавани. В момента, вчера бяха обявени от господин Кадиев и това, което, разбира се, ще направят тези лица, които бяха обявени вчера от Кадиев, това, което разбрах от медиите, те ще си потърсят съответните права в съда за клевета и за всичко това, което в момента интерпретира господин Кадиев.

Тоест общо взето, разбирам от това, което...

Само искам...

... тая сума не я знаете от него.

... да ви кажа...

Всъщност вие сте я допълнили в разказа.

Няма нещо, което да е свързано с различия в това, което Росен Плевнелиев е казал, и това което...

Т.е. той ви каза за сумата?

Росен Плевнелиев е казал много ясно какъв е бил моделът за управление, проблемите, които е имал, в интервюто и в това, което каза в централата на Политическа партия ГЕРБ.

Как се повлияе според вас на резултата на Плевнелиев от тази история?

Няма да повлияе, защото българските граждани разбират за какво става въпрос. Защото, когато един човек, вчера слушах Огнян Минчев в сутрешния блок, той каза много ясно...

Защото се прави връзка: Плевнелиев не дал подкуп и той каза, Огнян Минчев, обаче всички забравят в един момент „не дал” и остава - абе, Плевнелиев, някакъв подкуп.

Ама, вижте, това е стратегия на политици и на щабове, които всъщност нямат политики.

Ама, вие отворихте темата, то това е целият проблем.

Ама, господин Вълчев, аз съм на един семинар, на който имаме разговор по темата купуване на гласове. Знаете ли колко по-важни неща казах там за това, което в момента е направено, за да ограничаваме тази тенденция за увеличаване на порочната практика да се купуват гласове и да влияят върху обществото по начина, по който се управляват съответните...

Друга атака срещу Плевнелиев: избираме го не за президент, а за пазач на стола на Бойко Борисов като следващ държавен глава. Впрочем това е мотивирало и Стефан Данаилов да се кандидатира, защото логично е това, което казва и Данаилов. Ами добре, ако Плевнелиев е много успешен президент, ГЕРБ него ли ще издигне за втори мандат или ще застане зад лидера си, който твърдо обяви, че ще се кандидатира на следващите избори за президент?

Господин Вълчев, ето вие в момента, днес ще имате среща с всички предизборни щабове. Аз се надявам, че темите, които ще дискутирате, е начинът на организация, на структуриране, на цели, на предполагаем резултат, който трябва да бъде постигнат. Съответните кандидати трябва да излизат и да говорят за това какво биха направили, когато заемат този пост и когато получат одобрението на хората.

Аз това ви питам - ако Плевнелиев излезе и даде много хубава програма, която ще чуят всички българи, българите го избират, той я изпълнява прекрасно. Кого ще издигне ГЕРБ за втори мандат, за следващ мандат за президент? Плевнелиев, който се е справил с всички тези неща, за които вие говорите, прекрасно и има отлична програма и за втори мандат, или Бойко Борисов само защото Бойко Борисов отсега е казал, че ще бъде кандидат?

Аз мога да кажа, че днес сме 2011 г. и днес работим за кандидатпрезидентската двойка Росен Плевнелиев - Маргарита Попова. Аз съм убеден, че това, което ще постигнем като резултат на тези избори, ще...

Ще ги спечелите.

... ще дадат възможност да променим облика на президентската институция. Защото към настоящия момент президентската институция има кандидати, които или са представители на организираната престъпност, защото в момента имат предявявания, които са приключени по определени дела, или пък има кандидати, които в момента, участвайки като кандидати, те са били съветници на досегашни президенти. И в тази връзка всеки един може да развие неговата позиция за това как би управлявал президентската институция или какви са неговите правомощия и как ще ги изпълни със съдържание. Това, което мога да ви кажа, е, че всичко, което правим в момента, е подготовката ни и представянето на нашия кандидат във връзка с предстоящите избори и с това, което той ще направи. Нека да коментираме темата президентски избори, когато наближи...

Вие вярвате ли, че ще свърши всичко, което обещава, Росен Плевнелиев, че ще промени президентската институция?

Росен Плевнелиев...

Вярвате ли, че ще го направи?

... вярвам във всичко, което предлага, защото той е изключително организиран човек...

И тогава каква ще бъде причината...

... изключително успешен човек - в личен и в професионален план.

Ако го направи, защо да не бъде втори мандат президент тогава? Защо отсега се казва, че няма да е той. Ако се справи с всичко това, което казвате, и всъщност това беше атака, която се повтаря в следващия един месец. Защо да не кажете: Плевнелиев ще е президент два мандата.

Всеки има възможността да интерпретира дадени послания, които са дадени от всеки един, който е в...

Аз затова ви питам да кажете ясно послание - ако Плевнелиев изпълни всичко, което обещава, включително и...

Искате ли да ви кажа...

... ще бъде ли втори мандат президент?

Искате ли да ви кажа. Това, което всъщност съм правил досега като шеф на предизборния щаб във всичките избори, 2007 г., когато започнахме да регистрираме листите, кметовете, аз вече мислех за 2009 г.

Аз затова, понеже го виждам това стратегическо мислене, ви питам след пет години, 2016-а.

Да, 2009 г., когато регистрирахме, когато регистрирахме, и всичко, което беше като концепция за провеждане и участие в изборите, вече в момента, в който бяхме регистрирали депутатите, ние вече гледахме периода, който беше 2011 г. Сега, в момента, 2011 г. днес съм подписал последните общински листи, които трябва да бъдат регистрирани, срокът е 21-и...

Ще говорим подробно...

Всъщност това са нещата, които в момента... аз вече започвам да гледам какво бихме очаквали на следващите предстоящи избори 2013 г., които са парламентарните. В момента съм концентрирал вниманието си...

Далеч ви е 2016-a.

... във всичко това, което трябва да постигнем. Защото, за да имаш кандидатура, трябва в общи линии да имаш една краткосрочна и дългосрочна цел. В момента най-важното е краткосрочната - спечелването на тези избори, местни и президентски, дългосрочната е, която да бъде в 2013 г., и оттам вече се очертава следващият хоризонт, който трябва да бъде реализиран.

Дайте да обговорим тази тема. Понеже Бойко Борисов в деня, в който издигнахте Росен Плевнелиев, каза, че вие сте бил най-добрият кандидат за президент, сега, хората, които гледат и слушат, те очакват, когато издигаш някого, да кажеш - това е най-добрият и той ще има два мандата, колкото позволява конституцията. И веднага опонентите ви атакуват.

Постарах се да обясня това, което всъщност и премиерът каза. В момента ние трябва да разглеждаме участието си в управлението на страната в един по-дългосрочен план. Разбира се, че в личен план, може би от гледна точка на спокойствие, на по-малко атаки, които биха могли да бъдат организирани от организирана престъпност, от политически опоненти, които са свързани по някакъв начин с криминалните структури в последните 20 години, разбира се, че президентската институция е едно добро място като един хубав, така, пост, който би могъл да ти създаде малко по-добра атмосфера за спокойствие. Но разберете, че ние сме отговорни хора и когато премиерът беше кмет на София, знаете спекулациите, които се въртяха около неговото издигане като президент 2006 г. Разбира се, че подобни спекулации вървяха и след това в годините. Но това, което ние се разбрахме и когато обсъждахме тази тема, е какво се случва с управлението на страната и с политическия проект ГЕРБ. Лидерът на партията също беше най-удобно да се качи на президентския стол и той щеше да бъде избран безапелационно. Но това, което е важно, че когато си поел отговорността и когато правиш реални политики, ти трябва да понасяш и да изразяваш политическата воля, когато имаш възможността да го правиш. Това, което започнахме с управлението на страната, с развитието на инфраструктурните проекти, със сигурността, с финансовата стабилност, с всичко, което в момента ще даде и ще очертае страната ни като един добър транспортен коридор за много държави и връзки между съответни континенти, ще даде възможността това правителство да очертае и втори мандат, който трябва да бъде спечелен. Това, което е много важно, когато лидерът и премиерът на страната иска да остане на отговорния пост, който той е поел и е получил доверието от обществото, разбира се, че вторият човек в партията или в правителството, който пък отговаря в чисто организационен план за структурирането, за подбора, за подготовката... Защото една партия, тя не се прави за един ден. Една партия, едно доверие, което има премиерът, което имам и аз в структурите на партията, не можеш ей така, механично да го възложиш и то да се получи. Затова ние преценихме, че е по-добре, за да няма срив в управлението, в партията, да продължим заедно, а и с премиерът Борисов работя от 2001 г. Ние сме минали по много трънлив път, и то в началото без въобще да слагаме такива дългосрочни хоризонти - участие в политика, политически проекти, участие в управлението на страната. Ние сме работили и сме концентрирали вниманието си върху това, което всъщност ни е било възложено като задачи в тогавашния период, когато започнахме.

Няколко думи за опонентите ви. Има ли нещо против ГЕРБ филми със Стефан Данаилов да се излъчват по телевизии и кина по време на предизборната кампания?

Винаги съм казвал и ще продължавам да го казвам, че Стефан Данаилов е един от най-добрите български актьори.

Т.е. ГЕРБ няма нищо общо с тази интрига около „Стъклен дом” кога ще започне и...

Аз съм убеден, че и след президентските избори сериалът „Стъклен дом” ще продължи с актьора Стефан Данаилов.

Ама, искате ли да гледате „Стъклен дом” по време на президентските избори и Стефан Данаилов да играе, виждате ли...

Да си призная честно нямам време нито да чета вестници в момента, нито да гледам телевизия. Така че дали ще го дават или не, за мен в личен план е без значение. Но това, което мога да кажа, е, че когато нещо би могло да даде спокойствие, добра атмосфера, разбира се, че може да се прецени и да се гледа един добър актьор, който по никакъв начин аз не го свързвам да кореспондира актьорът Стефан Данаилов...

Т.е. вие не виждате проблем Би Ти Ви да си пусне „Стъклен дом” със Стефан Данаилов.

Специално тази тема, да ви кажа честно, не сме я обсъждали в предизборния щаб.

Защото аз щях да ви питам: а какъв сценарий бихте предложил за Касабов, как да изчезне, защото има идеи - от това в затвора да влезе, до да умре, само и само да го няма.

Не знам каква е стратегията на сценаристите и каква е стратегията на телевизията...

Вие, ако трябваше да...

... но това, което се надявам, че се разглежда в дългосрочен план за Касабов, е да бъде действително един, така, достоен актьор, който изпълнява своята роля, и след президентските избори, защото той ще продължи да бъде един добър актьор и уважаван човек от българските граждани като такъв.

Той каза, че ще играе и като вицепрезидент, той и като министър си играеше.

Аз говоря, когато седиш на два стола, винаги падаш на земята. Така че нека да концентрираме вниманието си върху това, което всъщност предлагаш като политика и като позиция, която трябва да заемеш и да представляваш държавата.

Вижда ли ГЕРБ проблем в кандидатурата на Меглена Кунева заради това, че е била в Брюксел, понеже такива тълкувания четох по повод вчерашно решение на ЦИК да пита ГРАО кой колко пъти е напускал България през последните пет години.

Нямаме отношение към подобни контролни функции, които трябва да бъдат осъществени може би от Централната избирателна комисия.

Проверихте ли, понеже четох пак коментари, а дали сте питал пък Росен Плевнелиев там 2006, 2007 г., когато е бил още в бизнеса, да не е ходил често до Германия.

Не, покрива изискванията.

Проверихте го?


Единственото, което се интересуваме, това е за нашата кандидатпрезидентска двойка. И трябва да ви кажа, че въобще не разглеждаме другите наши опоненти в предстоящата президентска кампания. Единственото, което винаги съм казвал, и това мисля, че и самият Росен Плевнелиев също го е казвал, и премиерът го е казвал - нашият основен опонент в тези избори това е кандидатът на Българската социалистическа партия. Но се надявам, че те няма да продължат по този деконструктивен начин, и се надявам, че във времето, когато действително стартира кампанията, от 23-и, по време на кампанията ще може всяка една от президентските двойки да направи реалните послания, които всъщност биха били в полза на обществото и на държавата като цяло. Затова и програмата, която ние сме подготвили на нашата кандидатпрезидентска двойка, тя е много динамична. И тя е между другото преплетена и с международни посещения, които ще бъдат направени, с влиятелни структури, както политически, така и структури на неправителствените организации, за да може действително да предложим това, което ще направи президентската двойка в следващия мандат, и това, което в момента се ползва като обществено и като международно влияние и подкрепа, която получава кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ.

Сините пък издигнаха за вицепрезидент бивш вътрешен министър, ваш колега - Емануил Йорданов.

Това, което чух, че...

Той добър вътрешен министър ли е бил според вас, от това, което заварихте в министерството?

Дадена беше висока оценка от предизборния щаб и от политическа партия СДС. След като дават подобна оценка, надявам се, че имат еднакъв критерий и за оценката и на днешното управление в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Не, аз вас ви питам за него какво мислите, от това, което заварихте в министерството, следите, които има за неговата работа.

Аз изпитвам уважение към всеки един вътрешен министър и не смятам, че сегашният вътрешен министър може да дава оценка на предишните вътрешни министри. Гражданите са тези, които дават, и политическите партии, които издигат съответните бивши вътрешни министри на определени постове в държавата. Мисля, че ще е некоректно. И пак казвам, изборът за един вътрешен министър е решение на парламента и по предложението, което е направено от съответния министър-председател. Така че в тази посока изпитвам уважение към всеки един вътрешен министър и смятам, че е некоректно да отправям каквито и да било нападки в тази посока.

Поля Станчева тръгна от ГЕРБ и отиде в РЗС, там като вицепрезидент, кандидат.

Това беше много добро решение, защото за нас това е доста удовлетворително като позиция и като решение на самата Поля Станчева.

Т.е. какво имате предвид - че сте се отървали, това ли искате да кажете?

Не коментирам. Мисля, че служителите, които са в Българското национално радио и в БНТ са тези, които могат да дадат повече оценка за нейните качества.

Местните избори. Да започнем със София. Ще бъдат ли в листите за общински съветници Радослав Тошев и Орлин Иванов, защото вече може да се появи нюансът, че, ако те не бъдат в тези листи, ГЕРБ вижда нещо гузно около тези свои общински съветници, въпреки че ги защитава.

Понеже казах преди малко, че съм подписал всички листи, които са от 264 общини, мога да кажа, че само софийската не е подписана, но вчера последно беше обсъждана с кмета Йорданка Фандъкова, с председателя на общинския съвет и председател на структурата на София заедно със структурите ни в районите в София, и в общи линии имам визия как изглежда, защото това нещо беше направено като събеседване и с премиера преди два дни, не виждам пречка тези двама общински съветници да намерят място в общинската листа на ГЕРБ.

Т.е. те ще бъдат в листите?

Към настоящия момент няма пречка.

В колко общините, казахте, ще има кандидати за кметове и общински съветници?

Общо са 264 общини в страната.

От тях колко?

252 общини, в които издигаме собствен кандидат от партия ГЕРБ, в 6 общини имаме независими, подкрепени от ГЕРБ, в други 6 са хора, които са в коалиция, и това е всъщност предложение, което е взето като решение от съответните общински структури, на база регионите, в които се намират тези общини. Преценихме, че това е правилно и дадохме тази свобода, която беше като предложение.

И кандидат-кметът на Варна в коя група е?

Политическа партия ГЕРБ.

Защото той нали от БСП беше.

Ами, ако погледнем в хронологията на всичко, което се случва в община Варна, знаете, че навремето той беше и областен управител, посочен от Филип Димитров. Така че в тази посока това е един достоен човек, който е успял да спечели доверието на гражданите и жителите на община Варна, и по тази причина смятам, че няма нищо лошо...

А правихте ли, правихте ли сметка колко политически номади издигате за кметове, понеже Сергей Станишев каза - крадат кметове?

Ами, аз не знам какво означава крадат кметове. Вижте, партийният живот във всяка една партия, той е на доброволен принцип и ти го правиш, когато ти си вътрешно убеден, че това е партията, към която би могъл да принадлежиш или да изповядваш тези ценности, които...

Да, но това май не се прави много по света. Все едно сега републиканците да издигнат за кандидат за президент Обама, нали, или демократите да бяха издигнали за втори мандат Роналд Рейгън, нали...

Вижте, все пак изборът, който се прави в съответните населени места, в голямата си част той е мажоритарен и, разбира се, че когато искаш да отвориш възможността повече граждани да одобрят даден кандидат, не смятам, че е пречка или пък е слабост, или пък е грешка, че всъщност даденият кандидат е приел да бъде издигнат от политическа партия ГЕРБ. И за нас единственото, което имаме като условие, е той да работи в интерес на общината и да работим съвместно с изпълнителната власт, защото знаете, че много е важно да има добра комуникация. За нас основната цел, която си поставяме, е след приключване на местните избори в Националното сдружение на общините действително да се създаде един работещ орган, който да може да комуникира прекрасно с изпълнителната власт и да може действително да решаваме проблемите, които са от общ интерес за развитието на регионите.

Колко кандидати имаше ГЕРБ за кметове на общини на предишните избори, 2007 г.?

Като цяло...

Сега 252 плюс 6...

Сега 252. Като цяло тогава също имахме покритие почти на цялата страна, но слабостта, която беше отчетена от задълбочения анализ, който направихме след 2007 г., това е, че в малките населени места и по-специално в селата ние всъщност бяхме ги обезпечили с около 20% с наши кандидати или кандидати, които да бъдат подкрепени от партия ГЕРБ. Това, това, което...

А сега издигате свои. Вече не общини, а....

Това, което ми направи най-добро впечатление, и това, което всъщност анализираме от сегашните ни резултати, които имаме по регистрацията на кметове на общини, на населени места, на общински съветници, ами, трябва да ви кажа, че 96% в най-малките населени места ние издигаме наши кандидати, което означава, че действително сме си поправили и сме си извели изводи от слабостите, които имахме 2007 г. И знаете много добре, че 2008 г. всичките ми посещения, които бяха в чисто партиен план в страната, те бяха концентрирани, с насочване вниманието и влизане в най-малките населени места и също така в смесените региони. Това, което също трябва да го отбележим, че в тези избори партия ГЕРБ издига много български турци в смесените райони, където всъщност преобладава мюсюлманско население, защото смятам, че една национално отговорна партия трябва да даде възможността и алтернативата на всички български граждани независимо от тяхната етническа принадлежност да участват в едни избори и да бъдат кандидати на база оценените качества, и професионални, и лични, от съответната политическа партия.

Какви цели си поставя ГЕРБ на тези местни избори? През 2007 г. вие имате 10 кметове на областни центрове, БСП тогава печели 11, Кирил Йорданов вече, ако го броим към вашите, вие водите с 11 на 10, десницата 5, ДПС един. Сега колко кметове ще има ГЕРБ?

Нека все пак да вмъкнем едно уточнение, защото това, което казахте, само първото число беше истина. Всички останали са на кандидати, които ги отчитат съответните политически формации, но те са в множество коалиции, където са направени по места или издигани от инициативни комитети, които са припознати от съответните политически формации. Аз говоря за чисто партийни кандидати, които са издигнати лично и само от политическите формации. Това, което мога да кажа, е, че 2007 г.ние постигнахме резултат на общински съветници 993-ма общински съветници...

В цялата страна?


... в цялата страна. За кметове на общини бяха 49, от които 10 действително бяха в областните градове, но 9 от тях бяха изцяло на политическа партия ГЕРБ, а знаете, че в Пловдив бяхме в коалиция с ВМРО, което, разбира се, към настоящия момент и една година, малко по-късно след 2007 г., също го отчетохме като политическа грешка. Но това, което днес си поставяме като, разбира се, минимален резултат, нивото, което имахме 2007 г...

Т.е. искате да вземете областен център?

... и, разбира се, да, за мен е по-важно да има подем в оценката и резултата, който ще постигнем.

49 общини е вашата минимална цел?

Точно така и 10 от...

Не е ли много минимална? То това е, колко е, една пета от, една шеста от...

Ами, вижте, трябва винаги да поставиш минимални резултати, реалистични и...

Едно време Валентин Церовски беше шеф на щаба на НДСВ и като го питаха каква цел си поставя, той казваше - 100% увеличение на кметовете на НДСВ. Ама те нямаха нито един.

Вие правите една много, така...

Много... не е ли минималистично, това искам да кажа.

Значи, вижте, разликата между подобни формации, за които споменавате, е, че ГЕРБ започна от нула, за да гради партия.

То и НДСВ почна от нулата.

Момент. Разликата е огромна. Знаете, че НДСВ се създаде с посланието, което направи Симеон Сакскобургготски април 2001 г., май месец бяха написани листите, без да има абсолютно никакви структури, никакви събрания, никакви номинации, юли месец бяха проведени изборите и бяха спечелени и така всъщност стана. След това обаче никой по никакъв начин не му се занимаваше с най-трудоемката работа, а това е да градиш структури на политическа формация, защото отва е...

Знаете ли как ще ви оценяват обаче? Ако имате по-малко от половината или ако вземете по-малко гласове, отколкото на парламентарните, със сигурност изводите ще бъдат, че ГЕРБ губи доверие. Т.е., ако вземете този минимум, който сами си поставяте за 50 общини, това със сигурност ще бъде интерпретирано и в България, и по света като загуба.

Аз смятам, че вие сте човек, който все пак наблюдавате целия политически, така, живот на страната ни през последните 20 години. Нали знаете, че има огромна разлика между парламентарни и местни избори? Защото мога да ви кажа, че ако погледнем... и понеже аз съм правил тази равносметка, давам за пример примерно някоя община, която резултатът на местния вот е в пъти по-голям, и то за кандидата и за политическата формация, която го е издигнала. Но на парламентарните избори резултатът е в пъти по-малък на база това, което е получила като одобрение дадената политическа формация...

Тоест няма да се съгласите да се мери доверието на ГЕРБ в сравнение с парламентарните избори?

Значи, доверието, доверието трябва да бъде съпоставимо като резултат на идентични избори. За мен е важно, имахме някъде около 600 000 гласа на местните избори 2007 г. Това е всъщност мерилото, защото това са идентични избори, с еднакъв начин на правене на кампания и всъщност това е до голяма степен и мажоритарният избор, който се прави от съответните граждани и живеещите в тези населени места.

Като политически лидер одобрявате ли регистрирането например, на коалиция „За Зеленогорски” в Плевен без Зеленогорски, след като вие самият бяхте жертва на такива шмекерии в Търново? Помните ли, като се кандидатирахте ви пуснаха срещу вас един, дето се казваше Цветан Цветанов, да обърква хората? Е, това сега е същата шмекерия.

И беше регистриран.

Добре, при положение че ГЕРБ има мнозинствата в тези избирателни комисии, защо не смени тази практика на наистина шмекеруване на дребно?

Аз съм убеден, че...

... от която сам вие страдахте.

... тези избори ще ни дадат възможност да направим един цялостен анализ на това, което беше предприето в изборния кодекс. Защото мога да кажа, че за първи път имаме законодателство, което се стреми да не допуска пороците и евентуалните злоупотреби преди в едни избори.

Това порок ли е - да пуснеш Цветан Цветанов срещу Цветан Цветанов в Търново? Порок ли е?

Ами, според мен...

Да пуснеш коалиция „За Зеленогорски” след като Зеленогорски ходи... разбирам да се казва, дето се вика Цветанов, е по-известно име, нали...

Сам разбирате, че ние не можем да вземаме отношение по един такъв казус. Защо? Защото примерно Цветан Цветанов... има много, които се казват Цветан Цветанов. Решава дадена политическа формация, това беше за една партия, която няма и парламентарна група в българския парламент, това е начинът, по който те смятат, че биха могли да постигнат успех. Зад тази коалиция тези, които стоят, те трябва да обяснят защо са го направили. Това, което обаче мога да кажа като предимства на този избирателен кодекс, е, че всъщност ние ограничаваме възможността на т.нар. контролиран вот, който беше практика, който се наложи от всичките политически формации през последните 15 години. Това което е, че трябва да бъде само с хиксче и няма някакъв друг знак, който да бъде за отбелязването на съответната предпочитана кандидатура в съответната бюлетина за дадената партия.

Остава ли слоганът...


Няма вече ченгелчета, няма вече точки, което всъщност позволяваше в малките населени места, в малките избирателни секции да се контролира и да се купуват гласовете. И другото, което е много важно, това е много съществено и това е много важно да бъде наблюдавано. В момента ще се направи експериментално преброяване в регионален център в община Бобошево. Ще се съберат всичките бюлетини от всички секции, защото има секции, където има по 100, по 50, по 80...

А, за да не може да се види по места...

... за да не се контролира в малките населени места...

... в малките населени места, ясно.

И това искаме да видим как ще сработи. И в момента, в който видим, че това действително е полезно и би могло да допринесе за тази прозрачност и за невъзможността да се манипулират изборите в изборния ден, аз смятам, че това може да бъде наложено като регионални центрове, които да бъдат създадени в страната за следващите парламентарни избори.

Остава ли слоганът „Градим България”, въпреки шегите с него? Сергей Станишев смени Д с Б, стана „Грабим България”, а пък Георги Първанов направи аналогия с добре познатото от бригадирските години „Да строим родината”.

Ами, вижте, и двамата правят съпоставка с това, което правят и това, което им е останало като спомен. Защото Първанов, все пак той си е от старото добро БКП. Знаете, че той беше и противник за членството на страната ни в НАТО, когато бяха събитията, които бяха в Югославия. Знаете каква е неговата позиция по доносниците, по досиетата, по хората, съпричастни към Държавна сигурност, защото той самият е такъв. Съвсем нормално е да ни препраща във времената, когато всъщност беше Българската комунистическа партия, тоталитарния режим. Това, което Станишев каза, ами, разбира се, защото философията на тяхното управление беше точно такава - да грабим България, защото имаме 4 милиарда, които бяха изхарчени по абсолютно непрозрачен начин. Имаме днес правителство, което действително се стреми да гради. Градим София. Ето, аз искам да ви попитам, отидете в „Обеля”, в „Надежда”, погледнете „Ломското шосе”, вие знаете какви бяха протестите, когато отидоха преди една година багерите, за да могат да правят съответните изкопни работи, за да положат основите за метрото. В момента всичко това е направено с велоалеята... европейска улица, европейски булевард. Това, което в момента се случва с околовръстният път, ами това е градене. Градим София. И това, което ще направи пък президентът, е „Градим България”. Така че това са ценностите и това са целите, които си поставяме. Разбира се, че всеки може да манипулира и всеки може да излага неговите аргументи. Когато всъщност той ги няма, той гледа да участва в интерпретиране, в някакво виртуално предположение как би изглеждала...

А, добре, одобрявате ли в кампанията такива неща като да окосиш една градинка и да си туриш табела „Окосена от ГЕРБ”, каквото е имало в Бяла Слатина?

Ами, вижте, това са инициативи, които се правят и може би на нас в момента не ни прави впечатление, ако някой го направи в София. Защото в София смятам, че с всяка изминала година нещата се оправят и вече много се регулират...

В София няма много за косене, нали?

Е, да де, но все пак погледнете в тези зелени части, където всъщност има възможност да се види какво е направено. И когато в една община примерно има пълно безхаберие за подобен подход, за създаване на добра атмосфера, добра среда за деца, за възрастни, за гражданите, които живеят в дадено населено място, предприели са една инициатива и са изразили една гражданска позиция и са показали какво ще се случва в дадената община. Всяка община... трябва да ви кажа, че проблемите, които имат, някой път са необходими много малки нещица, които трябва да бъдат направени. Аз ви давам случай за едно населено място - Ябланово. Знаете ли къде се намира?

Не.

Не знаете. Ето това е всъщност силата на един партиен човек, който знае къде се намира всяка една точка от страната. Ябланово е в община Котел. Там преобладава предимно мюсюлманско население, български турци. Знаете ли какъв е техният проблем? Техният проблем е, че няма един канал, който трябва да бъде направен, за да може да се захрани водопроводът и да може да се обслужват 120 къщи, които всъщност и до днешно време те нямат вода. Ето това е, което държавата е могла да го направи без абсолютно никакви усилия от този излишък, който имаше...

Е, като се направи водопровод, ще сложите табела...

Не, не...

... „Водопроводът е изкопан от ГЕРБ”.

Тук въпросът е да знаеш какви са проблемите и да знаеш, че с малко средства могат да бъдат решавани проблемите. Има много инициативи, които ние сме ги предприемали на база това да помогнем на хората. Разбира се, че потребностите са много големи. Но смятам, че всеки един трябва да полага максимални усилия действително, за да представя това, което трябва да направи, и това, което трябва да се стреми всеки един, който участва в управлението.

По една дума за финал. Кое е най-голямото качество на основните ви опоненти? С какво са силни те? И може би по-добре е да изберете не да им се подиграете, защото със сигурност може веднага да се измислят такива качества, а наистина да кажете...

В интерес на истината...

... кое е най-силното на опонентите ви?

В интерес на истината са много силни в компроматната война, в компроматното правене на кампания. И тук, ето давам пак за пример Кадиев. 2007 г., не знам дали сте ходили в Бургас скоро?

Скоро не.

Но предполагам, че сте чули какви са отзивите за жителите на Бургас.

Имате предвид, той беше кандидат там?

Димитър Николов, който беше 2007 г. кандидат играеше срещу Йоан Костадинов. И всъщност Йоан Костадинов беше подкрепян от г-н Кадиев, който изприказва типично в негов стил много лъжи и много компроматно се водеше кампанията срещу Димитър Николов. Митко обаче се справи блестящо, защото хората повярваха на качествата на един човек, с който имаха възможността лично да разговарят и да го видят...

Нищо силно ли не виждате в опонента си, не само в негативен план, в позитивен план? Обещавам ви също ще питам за вас Станишев и също няма да го оставя само негативи да изтъква уж като позитиви.

Ами, в интерес на истината...

Не можете да се сетите.

Не мога да се сетя, да. Но все пак въпреки диаметралните различия във воденето на кампания, въпреки, така, различната идентичност или изповядването на ценности. . . защото БСП е в семейството на социалистите в Европейския парламент, а ГЕРБ е в Европейската народна партия, която е най-голямата, най-влиятелната политическа формация, обединяваща десните партии в Европа. Това, което аз бих казал, че независимо от слабостите, може би има и плюсове, защото има хора, които имат познания, но говорим за президентската институция, аз смятам, че Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са най-подготвените и най-успешните биха били като президент и вицепрезидент. Но...

Понеже сам заговорихте, другият въпрос, който ще задам на всички, е кой е най-големият недостатък, и понеже вие сам казахте, че има слабости при Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, за коя слабост...

Не, не съм казал, че има слабости...

Независимо от слабостите, казахте, те остават най-добрите. За кои слабости?

Не, говоря за слабостите на нашите опоненти.

А, за тях...

Те остават най-достойните кандидат-президент и кандидатпрезидентска двойка. Това, което мога да кажа...

Вашата слабост коя е?

Ами, вижте, може би слабостта е, че разглеждаме винаги политиката с повече позитивен заряд, повече с прагматизъм и всъщност недооценяваме евентуално искреността, която имаме в разговори, когато водим, какво би могло да се изведе като контекст и да се манипулира, и да се създадат предпоставки за манипулиране на общественото мнение.

Сега ще се опитам да ви провокирам. Днес е голям християнски празник, нали. Примерно трябва да се изповядаш и да кажеш истината, наистина нещо, което си слаб...

Ето, да, аз казвам...

Вие казвате - позитивите са ми слабост, позитивното ми мислене.

Ами, защото в България кампаниите, които са водени... Аз говоря от името на шеф на предизборния щаб и, разбира се, че всеки един човек има сигурно може би и някакви слабости, които по някакъв начин в поведението си, в оценката и в одобрението, което получава, той трябва да коригира както поведението, така също...

Вие какво залагате на тези избори лично? Например, ще си тръгнете ли от ръководството на партията, ако ГЕРБ загуби изборите за президент или постигне по-нисък резултат, примерно има 8 вместо 10 областни града? Вие какво залагате, пак ви казвам, всички нататък ще питам за личния залог?

Разбира се, че когато приключи една кампания и когато бъдат отчетени нейните резултати шефът на предизборния щаб заедно с целия щаб, който е работил, ще запознае изпълнителната комисия. И изпълнителната комисия е тази, която дава оценка за представянето на форматите и за работата на предизборния щаб. Това, което е важно, че ние успяхме да създадем един работещ колектив и успяхме да създадем работещи структури, които не се сещат за работа само по време на кампания, а това е постоянен партиен процес, който тече, заедно с парламентарната група, с депутатите, с кандидатите ни за кметове, общински съветници и всички тези, които работят за структурите на ГЕРБ.

Вашата цел обаче е вече да гледате към 2013-а. Дотам е визията на ГЕРБ в момента.

Разбира се. Вижте, това е реалистичното, което в момента можем да го очертаем като перспектива.

Там сами ли ще спечелите това ли е целта ви - сами да управлявате?

Нека да коментираме тази тема все пак, като направим цялостния анализ от резултатите от местните избори и от президентските.

Председателят...

Надявам се, че не е последно канене за тази година. Надявам се, че след изборите ще направите отново едно събеседване, за да поканите в същата хронология всеки един от председателите на предизборните щабове да отчете резултата и да направят съпоставка...

Приемам, с редактор на „Седмицата”... добра идея, ще направим...

Давам само предложението, давам само предложението.

... същият разговор ще направим след изборите.